Финландски учени ще тестват назален спрей срещу пристрастяване към хазарта

Финландски учени обявиха, че започват изпитания на назален спрей срещу пристрастяване към хазартни игри, съобщи АФП. Той съдържа налоксон, който се използва при извънредни случаи за преустановяване на ефекта от свръхдоза опиоиди (хероин, опиум, морфин). Медикаментът блокира производството на допамин - невротрансмитер, свързан с удоволствието и имащ централна роля за пристрастяването.

Спецът по токсикология Хану Алхо от Националния институт по здравеопазване в Хелзинки обясни, че спреят стига за няколко минути до мозъка, което го прави много полезен за играещите хазарт. Ако жадувате за хазарт, просто си впръсквате спрея в носа, каза той. В първите подобни изпитания в света на назален спрей ще вземат участие 130 доброволци. Половината от тях ще прилагат лечението за три месеца, а флаконите на останалите ще бъдат с пласебо.

Експертът уточни, че предишни опити за противодействие на пристрастяване към хазарта с хапче, съдържащо вещество, подобно на налоксон, показали позитивни резултати, но те били недостатъчни, тъй като трябвало поне един час, за да подейства хапчето. Играенето на хазарт е свързано с много импулсивно поведение, иска ви се да се включите на момента. По тази причина търсим медикамент с бързо действие… назалният спрей въздейства след няколко минути. Очаква се експериментът да продължи поне една година, след което ще бъдат огласени резултатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл