Фирмата, изготвила идейния проект за отсечка от "Струма", е правила временни пътища и сондажи в Кресненското дефиле

Снимка: Архив

Фирмата, реализирала идейния проект за строителството на отсечка от магистрала „Струма”, е правила временни пътища и сондажи миналото лято в Кресненското дефиле. Това обясни пред БТВ управителят на „Пътпроект – 2000” инж. Любен Симеонов.

По думите му такива са правени не само миналата, а и през 2017 г. Идейният проект е възложен от Агенция „Пътна инфраструктура” и предхожда изготвянето на техническия проект и строителството.

„Заедно с изготвянето на идейния проект, което започна през 2016 г., ние трябваше да направим подробно инженeрно-геоложко проучване на трасето и масива, през който минава набелязаното развитие на автомагистралата. Миналото лято сме направили около 20 сондажа с дължина около 400 метра, а през 2016 г. сме изработили 1700 метра линейни сондажи”, каза инж. Симеонов.

„Не сме прокарвали пътища, ние възстановихме стари пътища, силно ерозирали в следствие на атмосферните условия”, подчерта той. „За да достигнем до набелязано място да сондираме, сме направили допълнително площадки и пътища”, обясни инженерът. По думите му може има направени нови пътища, но не са всички нови. „Има отклонения, за да стигнем до мястото, което сме набелязали за инженерно-геоложко проучване”, уточни той.

Инж. Симеонов обясни, че никой не е искал да се правят допълнителни сондажи. По думите му през април 2018 г. от АПИ са му възложили да актуализира парцеларния план.

Когато е възложена актуализацията, проектантите са решили да довършат работата си, за да не допуснат грешка и да не подведат и правителството, и бъдещи контрактори, стана ясно от думите на управителя на фирмата, изготвила идейния проект. По думите му е имало геоложко проучване, но не със сондажи, а с други методи. „Това е наша инициатива, АПИ не знае”, подчерта инж. Симеонов.

Коментари

Задължително поле