Фирмите раздават ваучери за почивки у нас

Фирмите в туризма настояват държавата да плаща 60% от заплатите на заетите в бранша. Държавата да създаде и фонд, който да подпомогне хотелиерите, ако заради болен от коронавирус се наложи карантина на обекта след отварянето му, искат от бранша.

Искат замразяване на кредити, отсрочване на данъци и такси

От бранша предлагат 22 мерки за справяне с кризата в туризма

Двайсет и две мерки за справяне с кризата в туристическия сектор в резултат на глобалната пандемия, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и десетки партньорски организации в сектора. Те са разделили предложенията си към правителството в две групи – действия, които трябва да се предприемат по време на извънредното положение и такива за периода след тях, когато фирмите ще се опитат да възстановят работата си.

Фирмите настояват държавата да плаща 60% на сто от заплатите и всички осигуровки на заетите в бранша, така че да не останат те без работа. Като в същото време самите компании няма да доплащат до възнаграждението преди кризата. От фирмите настояват и да се осигурят от бюджета и заплатите на хората, поставени под карантина или грижещи се за малки деца.

За времето на извънредното положение да не се начисляват наказателни лихви, да не се плащат местни данъци и такси като данък сгради, такса смет, тротоарно право, свързани с туризма като, да се замразят всички фирмени кредити и лизинги на физически лиза и фирми към финансови институции, да не се плащат наеми, предлагат още хотелиерите. А дължимите ДДС и туристическият данък да се разсрочат до година. Сред залегналите в обръщението до премиера Бойко Борисов мерки за оцеляване и оздравяване на сектора е още освобождаването от концесионна такса и право на ползване на минерална вода за периода 2019-2020 г. Освен това от бизнеса настояват и за финансова помощ и създаване към кабинета на социално-икономически щаб, в който да вземат участие и представители на съсловни организации.

След карантината да бъде включена възможност, като част от нарочна държавна политика, работодателите да стимулират допълнително служителите си с ваучери за ваканции у нас, на принципа на съществуващите за храна, искат още от бизнеса. Хотелиерите от своя страна обещават отстъпки от 25 на сто от цените.

Правителството да призове банките да преструктурират кредитите, с помощта на Българската банка за развитие, така че да не са плаща главница поне година, а лихвените проценти да се намалят с 1,5 на сто, искат още в обръщение до премиера Бойко Борисов туристическите компании. 50 на сто от задълженията на фирмите да бъдат разсрочени за една година.

През следващите 3 години ДДС за заведенията да бъде 5 на сто, наредба Н-18 да не влиза в сила поне 1,5 г., а персоналът в сектора да получава обезщетения на трудовата борса след 5 месеца трудов стаж, предлагат още от сектора. Държавата да създаде и фонд, който да подпомогне хотелиерите ако заради болен от коронавирус се наложи карантина на обекта след отварянето му.

И да се разработят ясни правила и процедури за действие, които се прилагат в случай на болен гост с коронавирус, като тази информация да е достъпна на сайта на Министерство на туризма, искат още от сектора. Сред другите посткризисни мерки за оздравяване на индустрията, посочени от организациите са замразяване на наемите за една година, възможност служителите и работниците да получават безлихвени помощи или нисколихвени кредити, необходими за поддържане на жизнения им стандарт.

Освен това от бизнеса настояват за мерки, с които да се осигури конкурентноспособността на туристическия сектор през следващите години – мерки за удължаване на сезона, по-добра запълняемост на чартърите, рекламни кампании, участие в специализирани изложения, подобряване на визовата политика, освобождаване на плажовете от концесионни такси за 3 години, нормативно определяне на официално начало и край на летния сезон и други.

Обръщението е подписано от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и подкрепено от Българска асоциация на заведенията, Българска асоциация за здраве и фитнес, Сдружение на заведенията в България, Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Софийска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански, Съюз на туристическия бизнес – Банско, Съюз на хотелиерите –Златни пясъци, Сдружение хотели и ресторанти – Поморие, Сдружение на хотелиери и ресторантьори Велинград, Браншова асоциация на ресторантьорите – София, Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Казанлък, Шуменска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Ямбол, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация –Велико Търново, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в Русе, Туристическа камара Приморско, Браншова асоциация на ресторантьорите и хотелиерите – Кърджали, СНЦ „Клуб на хотелиера Несебър“, Сдружение на ресторантьори и хотелиери „Тракия“ – Пловдив, Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Стара Загора, Българска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите – Хасково, Сдружение туризъм – Кюстендил, ХоРеКа, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, Национална асоциация по СПА и уелнес туризъм, Музикаутор, Асоциация на специализираните експерти в туристическата индустрия, Асоциация на екскурзоводите в България.

Коментари

Задължително поле