Фирми на Марешки в далавера с лекарства

Спецпрокуратура разследва реекспорт на скъпи лекарства, в който са замесени и фирми на депутата и зам. парламентарен шеф Веселин Марешки, научи „Труд”.

Досъдебното производство е за организирана престъпна група, източвала с измами суми от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В четвъртък БНТ излъчи разследване на журналистката Валя Ахчиева, което най-вероятно ще бъде присъединено към материалите по делото. В него се сочи конкретна аптека от веригата „Марешки” в Силистра, която през 2014 г. е получила от НЗОК над 5 млн. лв и на второ място у нас по финансиране след аптеката на ВМА.

Сред най-продаваните там медикаменти е и Humira, доставян на едро от Фарм нет” на продавача на дребно „Добрич фарма”. През 2014 г. Марешки участва и в двете фирми, сочи Ахчиева. Тя открива пациентка от Силистренско, която 6 месеца взема Humira, а лекарството й е изписвано от 2013 г. насам.

Чрез подобни схеми лекарства, доставяни у нас по специални ниски цени, изчезват в аптечната мрежа и се препродават на двойни и тройни цени в чужбина. Например цената на Humira в България е около 1600 лв, а в Германия - 1800 евро.

В сряда главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Марешки по воденото във Варна дело за рекет, но той отказа да си го даде и поиска комисия в НС да реши за вината му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България