Американски изтребители прогониха руски военни самолети далеч от бреговете на Аляска

Президентът Радев: Свободата на словото не е отговорност единствено на издатели и журналисти, тя е битка на всеки гражданин Държавният глава връчи президентски плакет „Св. св. Кирил и Методий" на СБЖ

Мая Василева е новият зам.-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане

Графа и жена му на фестивала в Кан (СНИМКИ)

7 дрехи, които правят фигурата пълна

Близките на жертвите в катастрофата край Своге ще получат по 50 000 лева

Представиха сборник в чест на преподавателя във ВТУ проф. Стоян Буров Събитието се състоя в читалнята на Централната университетска библиотека

Условна присъда и пробация за деца наркопласьори

БАБХ: Няма халогенирани разтворители в зехтина на българския пазар

Издирват ромски съкровища в Северозапада и отвъд Дунав

Фитнесът е противоестествен Децата трябва да са на улицата, а не на йога

Модерността създава интелектуалци-еснафи

Аз не съм прогресист на всяка цена и не понасям неоманията, т.е. любовта към модерното заради самото модерно. Една стара технология има повече от 99 процента шанс да остане, а една нова технология има шанс едно на 10 000 да оцелее. Това е ефектът на Линди.

Все още използваме вилицата и колелото, но не се знае дали ще използваме смартфоните след десет години. Единствените технологии, които остават, са човешките и невидимите технологии. Големите прозорци на село или дискретните обувки. Но прекалено изкуствените технологии имат тенденцията да изчезват. Например, не е много естествено да говориш по телефона. Не е много естествено да четеш новини без ти самият да станеш посредник и разпространител на новини: Фейсбук и Туитър са модерното завръщане на тези разпространители в сравнение с пасивното приемане, каквото бяха вестниците и телевизията.

Ние, модерните мъже, правим фитнес, което е противоестествено. Би трябвало да ловуваме зебри и да бъдем дейни, за да се изхранваме, което вече не е нужно да се прави в нашите цивилизации на комфорт. Ако се премахне безпорядъка, следват болести: ако прекарате две години в леглото, четейки пълните съчинения на Александър Дюма, гръбначният стълб и костите ви ще станат анемични.

Трябва да се възстанови човешката ситуация, създавайки малко изкуствена нестабилност. Ние сме в свят, в който увеличаваме рисковете от всеобщ срив и намаляваме нестабилността във всекидневния живот. Банките правят пари през цялото време, след което изведнъж експлодират. Но във всекидневния живот малките вариации почти изчезнаха. Вместо да позволите на децата си да играят на улицата с други деца, където може би ще получат удари, но ще научат живота, вие ги водите на йога или форматирани спортни дейности. Националното образование учи на крехкост, подпомагайки децата, които вече не могат да откриват нещата сами. Аз нищо не съм научил в училище, самоук съм!

Модерността мрази несигурността, тя иска само добри ученици, които не умеят да правят грешки. Това води до интелектуалци еснафи, класа, която не познава реалността, но претендира да ни води.

Пълният текст в сайта Glasove, Превод от френски: Галя Дачкова

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Струва ми се съвсем верно. Може би в човешката ни природа е да приемаме безсмислено глупави съвети за хармоничното ни развитие-физическо, или духовно. Вероятно това се дължи на някаква вродена лековерност, да придаваме голямо значение на откровени безсмислици. По същия начин вярваме в разни лечебни кристали, теории на конспирацията, интернет лъжи, политически измами. Просто ни набиват по всякакви способи разни стереотипи, вместо да ни оставят да си живеем природно и нормално.

  2. Фитнесът не е противоестествен. Противоестествен е прекаленият фитнес като всичко крайно и като назобената мацка на снимката. Гените ни все още са настроени за оцеляване с умерен глад, умерен спорт и умерено учене, затова захарта, уседналият начин на живот, боклучавата храна, алкохолът, цигарите и вегетарианството разболяват човека. 200-килограмовите възрастни са болни както са болни и 40-килограмовите. Всичко умерено е нормално.

  3. Не разбирам защо се сравняват фитнесът и йогата? Йогата е здравословен начин на живот, само че трудно се практикува – изисква психическа нагласа за постоянство и което е по-трудно, отказ от хранене по „стандартния“ начин. Имам приятели, които са в отлично здраве и самочуствие благодарение на нея.

  4. Значи, фитнеса и йогата може да не са толкова полезни, колкото живота сред природата, навън, на слънце и така нататък. Но пък със сигурност са по-полезни от стоенето пред компютъра или телевизора цял ден, яденето на готова храна, купена от хипермаркета и тем подобни боклуци.

    А и не виждам с какво фитнеса пречи на живота на „улицата“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.