Фойерверки, ретро трамвай и исторически обиколки за 140 г. София столица на България

Вход свободен за зоопарка, Регионалния исторически музей, Градската художествена галерия и парк „Врана“

Валидираха специална пощенска марка за празника

На 3 април София отбелязва 140-годишнината си като столица на България с множество мероприятия, сред които са фойерверки, ретро трамвай и исторически обиколки.

От 9 ч. в сряда в храм „Света София“ ще има архиерейска литургия в присъствието на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български.

От 11:00 ч. на ул. „Оборище“ (пл. „Свети Александър Невски“) ще има тържествена церемония по освещаване и връчване на знамена на столични училища с участието на Националната гвардейска част и Гвардейския представителен духов оркестър, в присъствието на Негово Светейшество Неофит.

От 16:00 ч. до 18:00 ч. празничен ретро трамвай ще се движи по маршрут: пл. „Възраждане” - бул. „Христо Ботев” - пл. „Македония” - ул. „Алабин” - бул. „Мария Луиза” - Централна гара - бул. „Христо Ботев” - пл. „Възраждане”. Часове на тръгване от пл. „Възраждане” - 16.00 ч.,

От 16.40 ч. до 17.20 ч. актьори от театър „Сириус“ ще представят куклени етюди и игри с пътниците в трамвая.

От 17:00 ч., в галерия на открито в Градска градина започва изложба „Да съградиш столица“. Тя представя интересни и важни моменти от историята на града. На 28 табла са представени архивни материали, които маркират важни исторически събития и различни аспекти от живота на София.

От 18.00 ч в Ларгото ще има концерт на Софийския духов оркестър. Празнични илюминации ще има от 20:30 ч. на пл. „Княз Александър I”.

На 3 април ще бъде безплатно посещението на Регионален исторически музей - София, Софийската градска художествена галерия, Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина -София.

За празника се въвежда организация на движението. От 20.00 часа на днес до приключване на мероприятието утре, се забранява престоят и паркирането на паркинга на пл. “Николай Гяуров“, без да се засягат местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“. Забрана има и на северозападната дъга на пл. “Св. Александър Невски“ между ул. “Оборище“ и ул. “11-ти август“, както и на ул. “Оборище“ между ул. “Г. С. Раковски“ и пл. “Св. Александър Невски“.

От 9.00 ч. до приключване на мероприятието утре се забранява влизането на превозни средства по ул. “Оборище“ между ул. “Г. С. Раковски“ и пл. “Св. Александър Невски“, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.

По повод празника вчера бе валидирана марка по проект на художника Христо Алексиев. Тя съдържа образа на Исус Христос, държащ в ръцете си старинния храм „Света София”, дал днешното име на столицата.

По повод годишнината, Столичната община и сайта historikalroutes.bg организират исторически маршрут „Зад фасадите на софийските домове”, представящ културното наследство на София. В маршрута са включени Паметникът на Васил Левски, Галерията за чуждестранно изкуство, храм-паметник „Александър Невски”, базиликата „Света София”, кооперацията „Палата Света София”, Старото руско посолство, Софийската банка, Къщата на Димитър Греков, Къщата с часовника, Старият факултет, Националната художествена академия и къщата на Атанас Буров на ул. „Московска” № 41, сградата на Столична община и др.

Празничните обиколки на историческите сгради ще се проведат на 4 и 5 април. Най-интересните забележителности в града, свързани с българската литература пък ще бъдат показани по време на обиколки под надслов „Разходки из литературна София“. Тези обиколки ще са всяка събота през април от 13:00 ч. пред павилиона на читалнята в Градската градина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България