"Фолксваген" готови да платят 4,3 млрд. долара и да признаят вината си за измамите с вредни емисии

Снимка: Архив

Германския автомобилен гигант „Фолксваген” обяви, че е готов да плати допълнителна глоба от 4,3 млрд. долара и да признае вината си, за да сложи край на наказателно производство в САЩ относно манипулираните дизелови двигатели, предаде АФП.

В изявление на „Фолксваген” се казва, че компанията е сключила предварително споразумение с министерството на правосъдието, което предстои да бъде одобрено от нейния административен съвет и от американските съдебни власти.

Допълнителната сума ще се добави към 16 млрд. долара, вече обещани от „Фолксваген” за покриване на щетите, причинени от скандала, известен като Дизелгейт.

Компанията, която има 12 марки, призна през септември 2015 г., че е оборудвала 11 млн. автомобила по света, от които 600 хил. в САЩ със софтуер, който манипулирал данните за вредни емисии в атмосферата.

Срещу компанията се водят разследвания по целия свят заради този скандал. Тя вече договори в Канада споразумение за 1,6 млрд. долара.

В САЩ гигантът се ангажира да деблокира 14,7 млрд. долара за план за обезщетение, предвиждащ изкупуването на засегнатите коли.

Към него се добавят 603 млн. долара за обезщетения за отделните американски щати, 1,2 млрд. долара за концесионерите и най-малко 1 млрд. за най-мощните коли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят