"Фолксваген" опроверга слуховете, че Турция е избрана за новия завод на компания

Снимка: Архив

Германската автомобилна компания „Фолксваген“ все още търси най-доброто място за новия си завод в Югоизточна Европа, съобщава националният вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Няма окончателно решение на Надзорния съвет", заяви премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл (ГСДП), който е част от надзорния съвет на „Фолксваген“.

Наскоро появилата се в медиите информация, че Турция вече е избрана за изграждането на завода, който ще струва милиарди, е официално опровергаха от компанията.България също участва в надпреварата.

„Разбира се, независимо как се вземе това решение, то ще бъде икономическо, а не политическо", увери Вайл, като допълни, че се очаква такова да има „може би на следващото или на по-следващото заседание на Надзорния съвет“. Съответно процесът вероятно ще се продължи през есента.

Критиците твърдят, че избирането Турция не е съвместимо с непрекъснатото потъпкване на човешките права в страната. Впечатлението, че "Фолксваген" отслабва дейностите си в Германия, като пренасочва все по-голяма част от работата си в страни с по-ниски разходи за персонал, също е погрешно, казва Вайл. „Ситуацията е по-сложна. Компанията трябва да отваря нови пазари за продажби и да се насочва към пазарно ориентирано производство", обяснява той пред медията.

Според него „Фолксваген“ може да присъства в много страни. „Именно по тази причина компанията се справя толкова добре. Защото не само гледа само вътрешния пазар, а се утвърждава в международен план от десетилетия", обясни Вайл.

Наскоро „Фолксваген“ представи добри резултати за работата си, въпреки дизеловата афера и проблемната автомобилна индустрия. От април до юни продажбите са се увеличили с близо 7% спрямо предходната година, въпреки че са доставени по-малко автомобили. Също така печалбата на компанията се е увеличила значително през този период с почти една четвърт.

Коментари

Задължително поле