„Фолксваген” предпочита София пред Измир

Новият завод ще е от т.нар. multi-brand вид, тоест ще произвежда автомобили от различни марки под шапката на “Фолксваген”.

Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

България е лидер в списъка с фаворитите за новия завод на германския автомобилен концерн “Фолксваген”, твърди специализираното германско издание Automobilwoche.

Според него концернът предпочита предложението за производствена база до София пред това в Измир. Предварително решение за изграждането на предприятието ще се вземе до началото на юли, твърди още Automobilwoche.

Информацията му се различава значително от тази на германския Handelsblatt, според който предварително решение вече има и то е в полза на Измир.

Според Automobilwoche обаче вече има вътрешнофирмени разговори за продажбата на производствен имот до София, а мястото, което концернът разглежда в Турция, е край Измир. В преговорите със София участват немалко австрийски банки и инвеститори, твърди още изданието.

То е категорично, че решението ще се вземе от централата на концерна във Волфсбург, а не от подразделението Skoda. Лично ангажиран и водещ процеса по подбор е директорът по производството и член на Борда на директорите Оливер Блуме, поясняват източници на изданието. Досега шефът на Skoda Бернхард Майер ръководеше операцията.

В завода се очаква да бъдат създадени между 4000 и 5000 работни места, а инвестицията от 1,3 млрд. евро го прави най-мащабния проект на “Фолксваген” за последните години.

Предприятието ще е от т.нар. multi-brand вид, тоест ще произвежда автомобили от различни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, SЕАТ и други. Идеята първоначално бе в него да се сглобяват два модела Skoda Karoq и SEAT Ateca. В последните дни, обаче, се тиражира и информация, че в него може да се сглобяват и лимузините Volskwagen Passat.

Коментари

Задължително поле