Фондацията на Димитър Бербатов - обща кауза на 14 юни

На 14 юни в София от 20 часа на националния стадион „Васил Левски“ се чака звездна компания - Пол Скоулс, Гари Невил, Роберто Карлуш, Робер Пирес, Едвин ван дер Сар, Райън Гигс... Плеяда бивши играчи с велики кариери. Причината е известна от 4 месеца – благотворителен мач между фондациите на Димитър Бербатов и славния Луиш Фиго.

Всички тези величия, накарали милиони фенове да се прегръщат от радост през годините, сега са обединени около общата кауза да бъдат част от една благородна инициатива. Португалската легенда и носител на „Златната топка“ вече обяви - неговата част от даренията ще отидат за изграждане на къща в родината му, в която хора в нужда ще получават различни лечения.

Но наясно ли сме ние, българите, какво в действителност представлява фондация „Димитър Бербатов“?

Проектът на бившия футболист на ЦСКА, „Байер“ (Леверкузен), „Тотнъм“ „Манчестър Юнайтед“, „Фулъм“, „Монако“ и ПАОК стартира преди 9 години. Основната мисия на организацията е всестранно да подпомага младите хора да се образоват, да развиват своите дарби и заложби, както и да им дава шанс да ги споделят със света. Да представляват България в някои от най-престижните турнири и форуми.

3701

Важно е да се подчертае, че Бербатов не подпомага само спортисти, а и деца с талант в сферата на изкуствата и науките. Затова и неговата фондация се самоопределя като такава за осъществяване на дейност в обществена полза.

Всяка година от 2008-а насам, организацията раздава призове и поощрения на подрастващи таланти, а основната цел е да даде тласък на техния труд. Разбира се, кандидатите са стотици.

За награда може да кандидатства всеки ученик от I до XII клас, независимо дали учи в България или в чужбина, както и студенти от първи курс, постигнали постижения през последните 12 месеца.

Само за 2016 година 374 номинирани отговаряха на условията за „Успелите деца“, а желаещите бяха дори повече. Това само по себе си отговаря на въпроса има ли нашата родина светло бъдеще? Отговорът е еднозначен, когато са на лице толкова много деца с успехи.

Според фондацията, наградите са доказано успешно средство да се оценят постижения и да се насърчи развитието на победителите. Особено престижни са годишните призове за устойчиво развитие.

Най-логичният въпрос е в какво се изразяват въпросните премии? В днешно време, няма по-добър начин да подпомогнеш талант освен с финансов стимул. Във времена, в които всичко е свързано с пари, това е най-удачният вариант. Именно затова и фондацията отпуска поименни стипендии и оказва допълнителна финансова помощ за завършване на средно и/или висше образование. Самите дарения пък идват както от корпоративни, така и от частни лица, желаещи да бъдат част от първата крачка на младото българско поколение.

Защото след нея идват стъпалата нагоре, за които талантът има нужда от усилия и характер.

На 14 юни десетки хиляди българи ще имат шанса да се нарекат дарители и част от благородната кауза на Фондация „Димитър Бербатов“. За целта трябва само да си закупят билет за мача на годината и да се насладят на куп величия на футбола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ