Фондация "Българска памет" откри 25-ия есенен семинар с над 200 деца

Усилията за създаване на целодневно българско училище в Одеса продължават. Българската диаспора в града наброява повече от 100 000 човека, а ако се вземат предвид и смесените бракове, броят им се удвоява. Това каза Светлана Драгнева, зам.-председател на Асоциацията на българите в Украйна при откриване на 25-ия есенен семинар на фондация "Българска памет". Според нея вече е обещана сграда за училището. Фондация "Българска памет" с председател д-р Милен Врабевски събра на юбилейното издание с мотото „Европейското, дигитално и устойчиво бъдеще в ръцете на младите“ над 200 българчета. Те са от Сърбия, Македония, Молдова, Украйна, от Западните Родопи и от района на Тервел.

Всяка година се увеличава броят на децата от българските диаспори, които искат да учат в България, каза при откриване на форума д-р Врабевски. Според него образователното министерство се старае да увеличи местата в университетите за тези младежи, както и размера на стипендиите, които получават. Фондация "Българска памет" продължава да работи по свързаността на децата от диаспорите с тяхната стара родина, да ги привлича да учат в нея."Инвестицията в тези деца си заслужава, защото техните способности са изключително важни за нас. Важни са за всяко едно общество.

Това, което младежите от Молдова, Украйна, Албания, Р. Северна Македония и България ще научат на нашия семинар, е да живеят заедно в мир и разбирателство и всеки един от тях да разбере, че е роден с мисия на този свят, а не случайно. Затова сме се осигурили едни от най-добрите специалисти в България в различни сфери, които да им предадат своя опит, знания и умения, които да помогнат на тези младежи да бъдат успешни и реалзирани професионалисти, които са полезни за обществото си.

Коментари

Задължително поле