Фондация „Орлин Анастасов“ поставя „Селска чест“ и „Палячи“ в зала 1 на НДК

Четири важни проекта вече се подготвят с пълна сила от фондацията „Орлин Анастасов“, създадена в края на миналата година. Световноизвестният бас сподели пред журналисти за дейността на фондацията си.

Първият проект - "Софийска панорама", ще бъде открит със спектакъл в зала 1 на НДК на 22 юни. Ще се играят двете едноактни опери "Палячи" от Леонкавало и "Селска чест" от Маскани. Дебют на българска сцена ще направи световноизвестният литовски тенор Кристиан Бенедикт, който по думите на Орлин Анастасов, е най-добрият "Отело" в света. Той ще изпълни Кания в "Палячи". Сред звездите в постановките са братът на баса - тенорът Венцеслав Анастасов, и мецосопраното Йоана Железчева. Баритонът от Варненската опера Пламен Димитров ще влезе в образа на Алфио в "Селска чест", а Свилен Николов ще е Силвио. Режисьор ще е Паоло Паница, а диригент - швейцарската възпитаничка Вилиана Вълчева. Тя не е единственият млад музикант в проекта. Ще чуем и тенора от Варненската опера Борис Луков (Арлекин в "Палячи"). Ще дебютират и още 22-годишната Анита Огнянова като Лола в "Селска чест" и 26-годишният Яни Николов, който ще бъде Пепе в "Палячи".

Последните двама са сред избраните от фондацията 10-има млади изпълнители, които ще участват тази година в първото издание на фестивала "Дионисия" на о. Корфу. Младите таланти (6-има от тях българи) са подбрани с три кастинга - в Рим, в София и на о. Корфу, за конкретни роли и ще бъдат обучавани от светила в оперното пеене. "Поканил съм дирекциите на над 200 оперни театъра в Европа и известни оперни критици”, каза басът.

Фестивалът ще се провежда през септември от 2017 до 2021 г. в старата крепост в Керкира. Концепцията е вдъхновена от древните ритуални игри, посветени на култа към Дионисий. Това лято заглавията ще бъдат „Норма", „Аида", „Кармен" и „Севилският бръснар". С "Кармен" Орлин Анастасов ще направи режисьорския си дебют - нещо като репетиция преди основния режисьорски дебют, който планира. Маестро Анастасов ще режисира операта "Борис Годунов" за Мартенски музикални дни догодина.

Третият, най-мащабен проект ще бъде обявен на 15 юни на сайта на фондацията. Орлин Анастасов загатна, че ще е серия концерти, които ще се проведат из цялата страна - по 10-15 на месец. Целта е от една страна просветителска. "Има хора в България, които не знаят какво е опера", казва Анастасов. От друга - избраните млади оперни певци да натрупат сценичен стаж.

Междувременно фондация "Орлин Анастасов" подготвя и 4 копродукции с консерваториите на Корфу, Тирана, Сплит и Триесте.

Орлин Анастасов е отменил ангажиментите си до края на годината, за да работи по проектите на фондацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура