Фондация „Пловдив 2019” и Френски институт – България търсят нови проекти за квартала на творческите индустрии „Капана”

Общинска фондация „Пловдив 2019“ в партньорство с Френски институт – България стартира отворена покана за финансиране на предложения по четвърта фаза на проекта „Капана – квартал на творческите индустрии“. Специалният фокус ще е върху френската култура, а общият бюджет за подкрепа на проекти в публично пространство, събития и градски намеси е 35 000 лв. и ще бъде отворен за кандидатстване на 1 август 2017 г. В рамките на два месеца фондация „Пловдив 2019“ и Френският институт ще приемат предложение за проекти, които да развиват квартал „Капана” като център за творчески индустрии и култура. В журито на отворената покана влизат режисьорът Камен Калев („Източни пиеси“, „Островът“, „С лице надолу“) и Любомир Георгиев – един от архитектите, които най-активно се занимават с изследването и развитието на квартал „Капана”. Представителството на Френския институт в България е дългогодишен и важен съмишленик на Пловдив – Европейска столица на културата още по време на кандидатстването за титлата, традиционен и важен участник в културния календар на града под тепетата . На база на доброто сътрудничество през 2016 г. съвместно бе организирана и първата работилница за създаване на културно пространство в квартал Столипиново, който е част от водещия за „Пловдив 2019“ проект „Махала“.

С оглед разширяване на партньорството пред броени дни на официално посещение в Пловдив бе и директорът на културния департамент на Външно министерство на Франция Августин Фавро. Дипломат с повече от 10 годишен опит, генерален секретар на Френско-германското сътрудничество, външен помощник към Г8 и Г-20 и началник на отдел „Международни икономически въпроси“ в Париж. Визитата на Фавро дойде като потвърждение по три ключови партньорства между „Пловдив 2019“ и института на Франция, които ще се осъществят в следващите 3 години. „Капана – квартал на творческите индустрии” , който безспорно един от най-добрите примери за развитие на градското пространство с включване на обществения сектор и бизнеса, беше припознат от френските партньори като устойчив проект.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.