Фондът за лечение отказа да помогне на болно момиче за трансплантация на стволови клетки в чужбина

Фондът за лечение на деца отказа на този етап да отпусне средства на семейството на Никол Георгиева от Велико Търново за трансплантация на стволови клетки в чужбина. Това съобщиха близки на момичето, което страда от сарком на Юинг и спешно трябва да бъде оперирано.

Родителите се спряха на оферта на клиника във Франция, но средствата за интервенцията и последващите процедури са значителни. Затова те се обърнаха за помощ към Фонда за лечение на деца, откъдето обаче отговарят, че извличането на стволови клетки може да се направи у нас.

Надя, майката на Никол, категорично отказва с мотива, че в България няма нужния изолатор, в който пациентът трябва да престои преди и след извличането на стволовите клетки. „Поради липса на такъв изолатор Ники ще бъде изложена на постоянен риск от инфекции, а всяка една инфекция за човек без имунитет може да е фатална. Второ, навсякъде в Европа в специализираните клиники извличане се прави след операция. Тук искат да го направят преди. Ще попитате защо? Ами защото тук няма специалисти, които да направят операцията и искат максимално да източат здравната каса, независимо дали това е добре за пациента или не.” – гневят се близките на болното великотърновско момиче.

Миналата седмица 14-годишната Ники е прекарала в болница, тъй като са се появили кашлица и висока температура. Показателите и също са паднали след химиотерапията, но вече е стабилизирана и си е в родния град, след като инфекцията е излекувана и показателите са в норма.

За 10 дена в сметката на Никол са постъпили около 18 000 лв. Последният благотворителен базар се проведе в София, а в старата столица ученици организират през март голям концерт в помощ на момичето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България