Фонд „Земеделие“ гласува до 3,2 млн. лв. помощ заради претърпените щети от тютюнопроизводителите

Финансов ресурс до 3,2 млн. лв. за предоставяне на помощ „де минимис“ на тютюнопроизводители, претърпели финансови щети от предходни години, прие на заседание Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“.  Това съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Засегнатите производители са от Североизточна България и други области. Щетите са претърпени за изкупен, но неплатен тютюн от страна на „Исперих-БТ“ и на „Лийв Табако А. Михайлидис“. Тютюнопроизводителите следва да бъдат вписани в публичния регистър на тютюнопроизводителите в Министерството на земеделието, храните и горите за 2019 г. УС на фонд „Земеделие“ упълномощи министъра на земеделието, храните и горите да утвърди указания за предоставяне на помощта.

На заседанието беше утвърден и финансов ресурс от 81 млн. лв. по схемите за преходна национална помощ за тютюн за 2018 г. Средствата за подпомагане на тютюнопроизводителите са предвидени в бюджета за тази година на фонд „Земеделие“, като размера е с 5% по-малко спрямо предходната кампания.

Право на подпомагане по схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през която и да е година на референтния период 2007 – 2009 г., който е изкупен и премиран по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България