Фонд „Земеделие“ проверява ваканционно селище „Балканъ“ в Калайджии

Инспектори на Държавен фонд „Земеделие“ влязоха във вторник във ваканционно селище „Балканъ“ в златаришкото село Калайджии. Комплексът е сред най-атрактивните и работещи по предназначение във Великотърновска област. Съществува от десетина години и е вдигнат с европари. Селището е регисрирано на ЕТ „Елика – Елица Гавазова“ и се управлява от семейството на 33-годишната дама. Ваканционният комплекс се простира на площ от 100 декара, част от която обширна гора и частно ловно стопанство. Има 6 напълно самостоятелни вили - 2 големи и 4 малки, хотелска част, панорамна механа, двуетажен ресторант, басейн, игрища с осветление, тенис маси, градински фитнес уреди, велосипеди, сауна.

Това е втората къща за гости в областта, обект на проверка от фонда след „Епохи“ в Лясковец, където не бяха открити нередности. Съвсем наскоро полицията е проверила комплекс “Балканъ“ и не е установила никакви нередности в кокетното селище.

До края на юни у нас трябва да бъдат проверени всичките 288 къщи за гости по ПРСР 2007-2013 в период на мониторинг. Проверките стартираха в средата на месеца по заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева за всички къщи за гости, финансирани по европейската програма, за които 5 годишния мониторингов период не е изтекъл. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лева. Проверките целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности.

Къщите за гости вдигнати с европари във Великотърновска област са 21-а. По една къща има в общините Лясковец,Стражица и Златарица. Останалите 18 са в Еленския балкан. Разпореждането за проверка от МВР на въпросните имоти е на главния прокурор Сотир Цацаров. От полицията е поискана информация дали въпросните къщи реално са били посещавани от туристи. След това щели да се дадат допълнителни указания за разследване за злоупотреба с еврофондове. Според предварителна информация сред тези къщи имало няколко,които се водят собственост на чужденци и не работят по предназначение.

Коментари

Задължително поле