Фонд финансира социалните услуги в София

Столичната община създава специален фонд за подпомагане на полезни идеи в сферата на социалните услуги, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Очаква се финансовият инструмент да заработи догодина. Той ще подкрепя проекти на неправителствени организации, с които местната управа си сътрудничи. Целта е да се увеличи качеството на помощта, предлагана на хора с увреждания и всички други уязвими социални групи.

Тази мярка е един от параметрите на споразумението между доставчиците на социални услуги, гражданските организации и СО, представено от кмета на София.

„Документът регламентира нови сфери на общата ни дейност като съвместно планиране, изпълнение и контрол на социалната политика на общината“, разясни Фандъкова. Предвижда се повече контрол върху дейностите в сектора.

По думите й такъв договор се сключва за първи път у нас. Той е разработен съвместно с над 20 доставчици на социални услуги, граждански организации и експерти на СО и е нов етап в развитието на партньорството с неправителствения сектор. Ще важи за 5 години и предстои да бъде гласуван от общинския съвет.

В София функционират над 75 социални услуги, като 31 се изпълняват от 20 НПО-та като външни доставчици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България