Форум „Българката и морето“ се проведе във Варна

В българския военен флот служат 580 жени, което е близо 11 на сто от личния състав, каза командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.Около 48 процента от цивилните служители на флота са дами. Жените под пагон заемат различни длъжности, като 11 на на сто от тях са офицери.

Община Варна и Военноморските сили на РБ направиха съвместен форум в навечерието на 8-ми март "Българката и морето" в Юнашкия салон в града. Най-старшият офицер -жена във флота е капитан втори ранг, която работи като началник на отдел, посочи контраадмирал Петев, който не изключи възможността да дойде ден, когато дама ще оглави Военноморските сили на страната.В исторически план първата жена -офицер във флота е била подполковник Зорка Вълчева през 1951 г.

30 години по-късно няколко дами са завършили мичманско училище, но истинското отваряне на ВМС за нежния пол се случва в периода 2003-2011г. „Какво е общото между морето и жените? Това е вълнението, което предизвиквате!“ Така кметът на Варна Иван Портних се обърна към участничките във форума.

Трогателно слово към тях произнесе Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който напомни, че 8 -ми март се свързва с една идеология, която искаше да откъсне хората от църквата и че истинският празник на жената е Благовещение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони