Фотоизложба в Двореца: Бележитите портрети на Надар

Снимки на Сара Бернар, Клод Дебюси, Емил Зола и Жул Верн в Националната галерия

На 21 юни от 18 ч. в Националната галерия – Двореца ще бъде открита изложбата „Бележитите портрети на Надар“.

Четиридесет от най-добрите портрета на Феликс Надар ще бъдат представени пред българска публика. Между тях са портретите на Сара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Жак Офенбах, Емил Зола, Жул Верн и още десетки големи имена от края на 19-и и началото на 20-и век.

Жозеф-Феликс Турнашон, известен с псевдонима НАДАР е роден в Париж на 6 април 1820 г. Работи като фотограф, карикатурист, журналист и писател. Бунтар и смелчага с ясни изразени социални идеали, той е първият фотограф противопоставил се на общественото мнение, развивайки до край идеите и вкусовете си. Записва името си в историята на фотографията, като първият човек направил въздушни снимки.

Въвежда аерофотографията и портрета като жанр. Обича да снима тези, които познава отблизо. Архивът на Надар съдържа фотографии на почти всички популярни писатели, поети, художници, актьори, музиканти и танцьори за онова време. Наричан е още „фотографът на звездите ”.

Експериментатор и артист, днес големите му портрети представляват Пантеон на епохата му.

Българската публика ще има възможност да разгледа изложбата „Бележитите портрети на Надар” от 21 юни до 26 август 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура