Фотоизложба представя София на едно колело

Деца от социални домове се качват на велосипеди с една гума

Днес в 17.00 ч. в Градската градина в столицата бе началото на фотоизложбата "София на едно колело", организирана от Столична община. Авторът Гео Калев е снимал хора на велосипеди с едно колело на различни места в София.

„Идеята е да се разкаже как юнисайкъл спорта се появи в България“, каза пред „Труд“ Калев. Спортът в България абсолютно непопулярен, но е разпространен в богатите страни в света.

На 15 април 2018 г. е създаден София Юнисайкъл Клуб. Правят се ежеседмични тренировки в Борисовата градина, градинката със статуята на Васил Левски, или ако вали в закритото пространство на Ларгото. Клубът участва и в социални проекти. „Имахме няколко представления в Софийски централен затвор, в бежански център „Военна рампа“, в кризисен център за деца, претърпели насилие и в комуна за лечение на зависимости „Ново начало“. Целта е социализация на тези хора, постигане на едно по-високо ниво на осъзнатост, на поемане на отговорност и развитие на физическите възможности на тези хора“, споделя Калев.

Освен това Юнисайкъл клуба се включи в единствения фестивал за модерно цирково изкуство, който събра международни артисти в София. Той се проведе на деня на детето на 1 юни  в отвореното пространство на Лятното Кино в парк НДК.

За първи път Мини Арт Фест представи Социален цирк, с което фестивала направи своеобразен скок от развлечението към изпълнението на социално ангажиран проект. Участваха 30 деца и младежи от социални домове в кв. Надежда в София. „Това е метод за социализиране и образоване на деца и младежи в неравностойно положение, неговата цел е да създава мостове и да преодолява бариери между хора и групи, действайки като физическо и педагогическо средство. Социалния цирк е нов метод за ефикасна и въздействаща социална намеса. Социалният цирк е процес на трениране на редица способности и създаване на мрежа за подкрепа на бъдещи развития, даващи възможност за промяна на социалната позиция на участниците“, разкрива Гео Калев.

„Направихме с децата тримесечен курс на работа. Всъщност се акцентира върху ежеседмичните тренировки, водени от треньори и психолози. Създава се едно обективно мнение за нивото на възможности на общуване. Работихме с деца със сериозни физически недъзи, тази практика много им помага много в научаването на социални умения за това как да общуват помежду си, как да работят в екип, как да постигат общи задачи в този екип и общия знаменател на всичко  е игра. Целият този проект и целият този спорт е под знаменателя на свободната игра, без особени правила и без проблеми ако се сгреши“, казва Калев.

Според него този спорт не е опасен за децата, или е много по-безпасен от нормалното колело, защото човек е само на 10 сантиметра над земята и трудно ще получи травми. Научаването обаче, не е съвсем лесно, зависи от всеки човек, смята фотографът.

7-10-2

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства