Фотоизложба „Съратници на Васил Левски от Карлово“ откриха в родния град на Апостола на свободата

Документална фотоизложба „Съратници на Васил Левски от Карлово” бе открита в понеделник в Историческия музей в родния град на Апостола на свободата от неговия директор Мария Деянова и в присъствието на заместник-кмета на общината Стойо Карагенски и директора на Националния музей „Васил Левски” Дора Чаушева. Изложбата е посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски и Теофан Райков и 170-годишнината от рождението на Васил Караиванов, братовчед и съратник на Апостола на свободата.

В експозицията са показани оригинални фотографии на съратници и дейци, помагали в дейността на Левски в Карлово, като някои от снимките се показват за първи път пред публика, което прави изложбата изключително интересна. „Родният град винаги е имал специално място в сърцето на Васил Левски и важна роля в системата на Вътрешната революционна организация, изградена от него. В изложбата присъстват фотоси на едни от най-близките му и верни съмишленици, които с риск за живота си, са подпомагали неговата дейност, укривали, сътрудничели, споделяли великите му идеи за свобода и за бъдещето на България.

Времето не е пощадило много от автентичните свидетелства за тези хора и делата им, но и малкото съхранено за тях е показателно за жизнено важния революционен кипеж и устрем към нов свободен и по-добър живот”, заяви директорът на Историческия музей в Карлово Мария Деянова. Сред първите, разгледали фотоизложбата, бяха председателят на Карловския комитет „Васил Левски“ Златан Тодоров, директорът на Общинската библиотека Мирослав Колев и Стефан Караиванов, потомък на Васил Караиванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони