Франсоа Фийон: Западните държави направиха от Русия свой „виртуален враг“

През последните години западните държави са направили от Русия свой „виртуален враг” и отказват да сътрудничат с нея, въпреки че тя не е реална заплаха за Запада, заяви победителят на първия тур на първичните избори на френската десница Франсоа Фийон по радио „Европа-1”, предаде БГНЕС.

Според Фийон, сегашното изостряне на отношенията между Русия и Запада е започнало с провала на опита за „презареждане” на руско-американските отношения, стартирал с идването на администрацията на Барак Обама. „Впоследствие обаче нещата се влошиха, от нея (Русия) отново беше направен враг, който е виртуален, а не истински, защото съм убеден, че погледнато в дълбочина, Русия не е противник на Европа”, анализира Фийон.

Фийон изтъква, че западните информационни атаки срещу Владимир Путин са лишени от смисъл от гледна точка на развитието на отношенията с Москва. „Независимо кой е президент на Русия, това е най-голямата страна в света, с дълбоко европейска култура, огромни природни богатства, тя е опасна, защото носи товара на ядрено оръжие и никога не е познавала демокрацията.

Въпросът е: опитваме ли се да стабилизираме Русия и да я направим част от Европа или правим така, че да я изолираме, да я провокираме, да я тласкаме към Азия, която е нашият истински проблем, тъй като заплахата за Европа в средно- и дългосрочен план идва не от Русия – тя не е икономическа или финансова заплаха, а от Китай”. Запитан дали, при това положение, ако бъде избран за президент, ще отиде първо в Москва, Фийон казва, че очевидно ще посети най-напред Германия, защото настоящият главен въпрос е как отново да дадем тласък на ЕС, как да върнем на Европа бъдещето и да възродим надеждата”.

Президентът на Сирия Башар Асад е „диктатор”, но уреждането на кръвопролитния конфликт в страната е невъзможно без прякото му участие, посочи френският политик.

„Башар Асад е диктатор с окървавени ръце, който според мен няма бъдеще в Сирия в дългосрочен план. Смятам обаче, че, за да спре войната в Сирия, да спрат масовите убийства, трябва да се намери решение”, каза Фийон. За целта, трябва да се подходи реалистично. „Трябва да се работи с хората, които са на терен и безспорно трябва да се работи с него (Асад) и неговия режим”, изтъкна Фийон.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия