„Франс прес”: Кристалина Георгиева не беше убедителна

Кандидатурата на българката Кристалина Георгиева, издигната миналата седмица от българското правителство, можеше да промени нещата в битката за поста генерален секретар на ООН. Тя обаче не беше убедителна.

Това пише „Франс прес” няколко часа след ключовото тайно гласуване вчера за лидерския пост на световната организация, информира БТВ. Вече е почти сигурно, че начело на ООН ще застане бившият португалски премиер Атонио Гутериш. Снощи той получи 13 одобрителни гласа, 2 гласа без мнение и нито една червена бюлетина от страните с право на вето.

Кристалина Георгиева се класира седма с 5 гласа "за", 8 – „против”, и 2 без мнение. Сменаната от правителството ни българска представителка Ирина Бокова пък се класира четвърта със 7 одобрителни и още толкова отрицателни гласа.

Световните агенции вече коментира личността на Антонио Гутериш - той е описан като човек на действието, умерен социалист и проевропейски настроен политик, който вече е бил върховен комисар на ООН за бежанците и може да работи по този изключително тежък световен проблем в момента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България