Франция иска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН заради Алепо

Франция призова за спешни консултации при затворени врати в Съвета за сигурност на ООН относно евакуацията на цивилно население в сирийския град Алепо и плановете за доставка на помощи. Стотици цивилни и бунтовници бяха извозени с автобуси от Алепо, докато силите на сирийската армия напредват към поемането на пълен контрол над града.

По-рано френският президент Франсоа Оланд нападна Русия за ролята й в обсадата на Алепо, заявявайки че Москва е нарушила обещанието да помогне на блокираните цивилни, предаде АФП.

„Русия дава обещания, които не спазва. Има момент, когато трябва да отговориш с действия“, каза Оланд пред репортери при пристигането си за срещата на ЕС в Брюксел. Срещата е засенчена от събитията в обсадения сирийски град, където сирийски и руски сили изтласкват бунтовниците.

Президентът Башар ал-Асад поздрави сирийците за освобождаването на Алепо. Освобождаването, както го определя сирийският държавен глава, е „история в процес на написване и е достойно за повече от думата „поздравления“, коментира Башар ал-Асад във видео, публикувано в социалните мрежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток