Франция и Германия настояват Русия да продължи паузите във въздушните удари над Алепо

Германия и Франция притиснаха руския президент Владимир Путин да продължи паузата във въздушните удари над сирийския град Алепо на тристранната лидерска среща в Берлин тази нощ, предаде "Ройтерс", цитирана от БТВ.

„Пауза от няколко часа няма смисъл“, каза френският президент Франсоа Оланд на пресконференция заедно с германската канцлерка Ангела Меркел след срещата.

„Би било невъзможно от морална и политическа гледна точка да се срещнем с президента Путин, без да засегнем сирийския проблем и по-конкретно положението в Алепо. Това, което става в този град-мъченик, е истинско военно престъпление. Населението на Алепо не може да продължи да живее в такива непоносими условия“, подчерта Оланд.

„Тук говорим за криминални действия, за престъпления срещу цивилни“, каза и Меркел, макар и да не използва термина „военни престъпления“.

Тя обаче изрази виждането си, че Русия носи „сериозна част от отговорността“ за ставащото в Сирия. Канцлерката не изключи на започващата днес среща на върха на ЕС да бъде обсъждан въпросът за санкции срещу Москва. Според нея обаче на първо място ще стои въпросът как да се помогне на хората в Алепо, „да се помогне на Червения кръст да достави поне един конвой с хуманитарна помощ, за да се появи светлина в тунела“.

Меркел призна, че разговорите с Путин са били трудни. „Това беше ясен и рязък обмен на мнения. Бомбардировките са нечовешки. Те са ужасно изпитание за населението“, отбеляза тя. „Ние знаем, че нищо не може да бъде решено само по военен път“, подчерта Меркел, цитирана от ТАСС.

Все пак състоялите се в Берлин разговори позволиха да се оформи разбирането, че е възможно да бъде продължено примирието в Алепо, отбеляза Оланд след срещата. „Това обаче следва да бъде потвърдено на първо място от Русия и сирийските власти. Трябва също всички, които действително искат продължаване на примирието, да гарантират такова продължение“, добави той.

"Русия е готова да продължи хуманитарната пауза в Алепо доколкото е възможно и информирахме за нашето намерение, но разчитаме и на това Западът, и най-вече САЩ, да извършат работата по разграничаване на терористите и умерената опозиция", каза от своя страна руският президент Владимир Путин след срещата.

„Ние сме готови (да продължаваме прекратяването на огъня) дотогава, докато не се сблъскаме с активизация на бандитските формирования, укрепили се в Алепо“, добави той. След като бъдат отделени „терористите от т.нар. здрава част на опозицията, ще стане ясно как можем да продължим съвместната си работа“, подчерта Путин.

Според Меркел обаче разделянето на терористите от мирните жители в Сирия е невъзможно без примирие. Това е „невъзможно в условията на бомбардировки“, изтъкна тя.

Путин съобщи също, че на днешните преговори с Меркел и Оланд е обсъдил политическата компонента на мирния процес в Сирия и в частност работата по новата конституция на страната.

„Русия предлага да се активизира работата по изработването и приемането на новата конституция, на основата на която ще може да бъдат проведени предварителни избори и да бъдат предварително съгласувани позициите на всички участници в конфликта“, каза той пред журналисти на летището преди да отлети от Берлин. Според него в този процес трябва да бъдат включени и всички страни от региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия