Франция ликвидира лидер на „Ислямската държава" с въздушен удар

Френски изтребител „Рафал“

При въздушен удар на френската авиация в североизточната част на Мали са били убити един от високопоставените джихадистки лидери на „Ислямската държава в Сахара“, негов помощник и двама цивилни граждани, предаде AFP.

"Командосите, разгърнати на земята, потвърдиха смъртта на Мохамед Аг Алмунер и един от неговите бодигардове. Те намериха и телата на една жена и един тийнейджър", се казва в съобщение на армията. Още един джихадист и други двама цивилни граждани са ранени.

Командирът, убит в изолиран лагер в района на Менака, е бил "лейтенант на началника на африканската джихадистка групировка", заяви полковник Патрик Щайгер пред агенцията. Той добави, че "връзката между цивилните и джихадисткия лидер все още не е известна".

Френската операция от неделя и понеделник включваше два самолета Мираж-2000, последвани от наземни войски.

„Ислямска държава в Сахара“ е базирана на границата на Мали с Буркина Фасо и също е активна в Нигер. Тя е само една от няколкото джихадистки групи в страната, където френските сили се борят от няколко години, за да подпомогнат възстановяването на държавния контрол.

Около 4 000 френски войници са разположени в пет държави от сахарския район (Мали, Нигер, Буркина Фасо, Мавритания и Чад) в рамките на операцията за борба с тероризма "Бархане".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа