Французин обиколи света с яхта за 42 дни

Французинът Франсоа Габар постави световен рекорд за обиколка на планетата с яхта, след като завърши своето пътешествие в рамките на 42 дни и 16:40.35 часа. С това той подобри с около 6 дни и 10 часа постижението на своя сънародник Тома Ковил от миналата година.

Габар пресече финалната линия на остров Уесан, северозападната част на Франция, в 1:45 по Гринуич в неделната сутрин.

https://www.youtube.com/watch?v=huVPTFsGfS0

"Това беше пълна лудост. Все още не мога да повярвам какво направих. Нужно е да намериш правилния баланс - да преодоляваш голяма територия, но не задължително с 40 възела, защото иначе ще допуснеш грешка. Трудно е, но това е моята работа. В течение на обиколката научаваш кога и как твоята яхта се държи най-добре ", заяви 34-годишният мореплавател, който започна своето пътешествие на 4-и ноември.

Габар покри земната повърхност с 30-метрова яхта, с която постави и няколко други рекорда. Сред тях са най-бързо навигиране през Тихия океан (7 дни и 15:15 часа) и най-голямата дистанция, преодоляна за един ден (1355 километра). Той направи това с трудно постижимата върхова скорост от 35 възела (64.75 км/ч).

Организаторите на околосветската обиколка следяха Габар със сателит, а френските военноморски сили го следиха със самолет "Falcon 50".

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=aKnzTcLU7AI[/embed]

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини