Французин обиколи света с яхта за 49 дни

48-годишният французин Тома Ковий подобри световния рекорд, обикаляйки съвсем сам света с яхта за 49 дни, 3 часа и 7 минути и 38 секунди, съобщи Би Би Си.

Точно на Коледа той достигна крайната си точка - остров Ушант и остави в историята досегашното най-добро постижение на Франсис Жойон от 2004 г. Ковий подобри рекорда с цели 8 дни и 10 часа. Средната скорост на авантюриста е била 23 възела в рамките на 27 325 морски мили.

Французинът разкрива, че по време на приключението е имал своите върхове и спадове в мотивацията, а най-трудно е прекосил Индийския океан заради силните ветрове.

"Беше изтощаващо. Не е лесно да е живее в такива условия, защото трябва да си непрекъснато концентриран и на линия. Непрекъснато трябва да си навън", разказва новият рекордьор.

Ковий прекоси Индийския океан само за 8 дни и 12 часа, а през Тихия океан премина за 8 дни и 18 часа. Той споделя, че по време на пътуването си не е успял да си набави повече от 3 последователни часа сън.

Французинът може да благодари и на добрите атмосферни условия, които съпътстваха приключението му. Този път и късметът и техническите характеристики на 31-метровия тримаран "Содебо Ултим" бяха на ниво, тъй като при предишните си опити за нов рекорд 48-годишният французин трябваше да се бори с повреди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица