Французин плува от Токио до Сан Франциско (инфографика)

Начинанието ще отнеме над половин година

Твърди, че е преплувал Атлантика през 1998 г.

Френски плувец пое миналата седмица от Япония към САЩ в стремеж да стане първия човек, преплувал Тихия океан, предаде Би Би Си.

Бен Леконт (51 г.) ще плува по 8 часа на ден в продължение на над 6 месеца на изток - към западното американско крайбрежие. Ще нощува и ще се храни на борда на платноходката “Откривател”. Рискованата мисия е застрашена не само от акули, но и от опасни медузи. Проблем може да се окажат и изключително ниски температури.

Целта на французина е да привлече вниманието към климатичните промени. Съпровождащият го научен екип ще проведе свои изследвания по време на пътешествието с дължина около 9000 км. Те ще проучат пластмасови и найлонови отпадъци, ефекта от извънредното физическо натоварване над сърцето и ще проверят как инцидентът с АЕЦ “Фукушима” се е отразил на океана, 5 г. след аварията в Япония.

Леконт, който живее в САЩ, се е подготвил, прекарвайки всекидневно часове в плуване в открити води. Той практикувал и упражнения за “визуализация и дисоциация”, за да се увери, че е умствено готов.

“Психическата подготовка е далеч по-важна от физическата”, смята той - “Трябва винаги да можеш да мислиш за нещо позитивно, защото когато няма с какво да занимаваш ума си, влизаш в спирала и точно тук започват проблемите”. Той разкри още, че е на строга диета без абсолютно никаква захар. По време на тежкото изпитание ще приема богати на мазнини храни, както и ориз, макарони и различни видове супи.

На 5 юни Леконт пое от Чоши, град край Токио, а крайната му цел е да стигне до Сан Франциско.

Подготовката за тежкия експеримент е отнела над 6 години, но Леконт си е поставил за цел начинанието много по-отдавна.

През 1998 г. той става първия известен плувец, който прекосява сам Атлантическия океан, покривайки 5980 км за 73 дни. От 16 юли до 25 септември плува на етапи от Хаянис, американския щат Масачузетс, до Киберон, северозападната френска провинция Бретан, с едноседмична почивка на португалските Азорски острови.

Тогава Леконт е придружен от 12-метрова яхта с 3-членен екипаж, която излъчва електромагнитно поле в радиус от 7,6 м, за да прогонва акулите. Като цел той обявява кампания за събиране на средства за изследвания на борбата с рака в памет на баща му.

Твърдението му за поставен рекорд обаче не е признато от “Книгата на Гинес”. Освен това заради липсата на стандартна дефиниция за “преплуване на Атлантика”, няма яснота и какво точно разстояние е преодолял по вода Леконт. И дали по-голямата част от плаването не е преминала на борда на яхтата. Според експерти Леконт е трябвало да плува със средна скорост от 13 км/ч, за да измине разстоянието за обявения период - 3-4 пъти по-бързо от други плувци на дълги разстояния.

PACIFIC: Longest swim attempt

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука