Французите вече се обръщат против „жилетките“

Силите на реда все по-често прибягват до груба сила

52% от гражданите на страната искат демонстрациите да спрат

Въпреки масовата солидарност, демонстрирана от гражданите на Франция към движението на “жълтите жилетки” чиито масови протести държат на нокти страната в 14-пореден уикенд, през изминалата седмица за първи път се забелязва тенденция масовото настроението на избирателите да се обръща срещу тях. Това съобщава АФП, като се позовава на официални данни на френския социологически институт “Ифоп”, според които 52% от гражданите на страната искат демонстрациите да спрат.

За сравнение само месец по-рано на тази позиция срещу масовите граждански протести на “жилетките” са били едва 37 на сто. Най-голям брой на тези, които искат движението да продължи се намира сред избирателите на крайно-десните на Марин Льо Пен (72 %) срещу тези на крайната левица на Жан-Люк Меленшон (69 на сто).

Същевременно над 40 000 души се включиха в поредния уикенд на граждански протести из цялата територия на Франция. В столицата Париж те са били близо 5000, а френски медии сигнализират за увеличаване на случаите, в които силите на реда все по-често прибягват до груба сила срещу демонстранти и представители на медиите, след приемането на новите закони срещу вандализма по време на демонстрации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа