Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с партулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно от разстояние?

400 лв. осигурителен доход за фермерите Пчеларите се обявиха против вдигането на прага до 560 лв.

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 ноември 2018

Волен Сидеров: Нямам амбиция за постове в изпълнителната власт

Москва пусна кадри от полет на новия Су-57 над Сирия (ВИДЕО)

Влак дерайлира край Симитли, ранен е машинистът

Борисов води бизнесмени в Мароко Премиерът получи покана от крал Мохамед VI през септември

Софийският районен съд е потвърдил наложената от Сметната палата глоба от 1000 лв. за Лозан Панов

Французи и германци купуват имоти по морето Българи, спестили средства от работа в чужбина, инвестират във ваканционен дом

Поскъпват само качествените жилища

Чужденците се завръщат на пазара на ваканционни имоти у нас през тази година, прогнозират брокери.

Причината за активизирането на интереса е обявеното намерение от страна на правителството България да влезе в чакалнята на еврозоната, обясни за “Труд” Илияна Василева, заместник-председател на Сдружението на брокерите на недвижими имоти.

Отчитаме ръст на запитванията от французи, белгийци и швейцарци за покупка на имот за почивка в района на Бургас и Слънчев бряг. 30% от тях вече са купили такъв, но други се отказват заради липсата на законодателство, което да регулира отношенията с наемателите, обясни тя. В Слънчев бряг са се появили и турски инвеститори, които търсят луксозни имоти. Купувачи са и българи, които са спестили средства от работа в чужбина и искат да ги вложат във ваканционен имот.

Във Варна интерес към покупка на дом за почивка има от страна на немските пенсионери. “Харесва им в България, стандартът е добър за тях, но заради езика е по-трудна тяхната социализация”, коментира за “Труд” Добромир Ганев, зам.-председател на УС на Национално сдружение “Недвижими имоти”. По думите му заради икономическите санкции срещу Русия и утежнената ситуация там, нейните граждани не са вече най-активните купувачи на такива имоти у нас. А и скоро не се очаква завръщането им на този пазар. Заради отлива на руснаците има спад на сделките през 2017 г. спрямо предходната година. Продажбите в Балчик са с 11% по-малко, в Бяла – с 18%, в Каварна – с 14%, в Несебър – с 2% и само в Поморие бележат ръст от 4%.

По-атрактивно си остава Южното Черноморие заради близостта с летището в Бургас. Само в Несебър са изкупени толкова имоти, колкото в Балчик, Бяла и Каварна взети заедно. Цените са в широк диапазон и варират между 400-500 до 2000 евро на квадратен метър, допълни Ганев.

Освен положителните очаквания за големите градове и ски курортите, през 2018 г. ще видим и засилена активност по морето от страна на български купувачи – местни и такива, които живеят в чужбина и търсят свой ваканционен имот. Те проучваха пазара през тази година и смятаме, че интересът им ще се материализира в повече имотни сделки от пролетта на 2018 г., коментираха от “Адрес”.

Оттам прогнозират, че темпът на нарастване на цените ще се успокои, но като цяло активността ще се запази и догодина имотният пазар ще бъде отново сред най-атрактивните за инвестиции.

След като през 2017 г. имотният пазар в София отбеляза ръст от 10% на цените, през тази очакванията са застой, като поскъпване ще има само на луксозните жилища, потвърждава и зам.-председателят на Сдружението на брокерите на недвижими имоти. Цените в столицата са в голям диапазон – от 700 – 800 евро на кв. м за панелка в крайните квартали до 2000 евро на кв. м за лукс имот в престижен квартал. Купувачи отново ще бъдат млади хора, които са пристигнали от провинцията да работят в София и теглят кредит за жилище, обясни експертът.

Във Варна търсене на градски жилища има, но няма предлагане. Липсата на качествени имоти повиши цените на зелено до 600 евро за кв. м, а в най-предпочитаните квартали като “Чайка” – до 1000 евро за кв. м, обясни Василева. В Бургас цените са около 300-400 евро на кв. м. за градски жилища, но липсва ново строителство. Това повиши с 10% цените на нови апартаменти, като тенденцията ще продължи и през тази година, прогнозира Илияна Василева. За Пловдив брокерите очакват до 5 ръст на градското строителство, заради силното търсене на нови имоти.

Застой в цените ще има и в района на Велико Търново и Габрово. Дори и след кризата там нямаше поскъпване на жилища и средната цена на квадрат е 200-300 евро, посочи Василева. През тази година се очаква активно търсене на промишлени имоти в района, заради направата на тунела под Шипка – предимно на помещения за заведения и складове.

 

Брокери очакват ръст от 10%

В София квадратът мина 1500 евро
0203_2_209284

Купувачите не бързат със сделката

Цените в София се повишиха средно с 16% през 2017 г. спрямо предходната и средната достига 1050 евро на кв. м, показват данните за пазара в столицата на Bulgarian Properties.

Това представлява ускоряване на растежа на цените в столицата спрямо 2016, когато измерихме ръст от 14,7%, обясняват брокерите. Най-много закупени жилища през 4-тото тримесечие на миналата година има в кварталите Кръстова вада, Студентски град и Витоша с приблизително равен дял на продажбите в тях. Младост 4 беше изключително търсен, но поради ограничено предлагане, особено на двустайни жилища, сделките там бяха отложени в изчакване на по-добро предлагане, коментират от компанията.

Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в Лозенец, където средните цени за изминалото тримесечие са били 1 510 евро/кв. м. в центъра и 1 407 евро/кв. м. в Лозенец. И в двата квартала предпочитани са луксозни апартаменти с поне 2 спални.

0203_2_2092842017 г. се доказа като най-успешна за имотния пазар през последните 10 години с ръстове при всички показатели – продажби, цените на имотите, обем ново строителство, новоотпуснати жилищни кредити при исторически най-ниски лихвени проценти, твърди изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова. По думите й макар да е налице осезаем ръст в цените на имотите в София и те да преминаха границата от 1 000 евро/кв. м., купувачите като че ли не бързат да купуват. Тази еластичност в търсенето постепенно ще забави нарастването на цените, тъй като купувачите не са склонни да купуват на всяка цена, обясни тя.

По думите й от началото на новата година на пазара са излезли много интересни оферти и това активизира купувачите. И прогнозира, че през 2018 г. темпът на нарастване на цените ще се успокои до около 10%, но като цяло активността ще се запази и имотният пазар отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции.

 

Лукс имотите ще поскъпват

Баровци търсят къщи за над 800 000 евро

Един от най-желаните райони за покупка на лукс жилища е около мол „Парадайз” в София.
Един от най-желаните райони за покупка на лукс жилища е около мол „Парадайз” в София.

Баровци търсят имоти за над 800 000 евро, като се отчита значителен ръст на сделките в най-високия ценови сегмент, където попадат основно еднофамилни къщи и резиденции, показват данните на консултантската компания Unique Estates. “Това търсене доведе до ръст на сделките над 1 млн. евро, като включително реализирахме единични продажби и над 2 млн. евро”, коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на компанията. Прогнозата е през тази година цените на уникалните имоти да растат.

Заради нарастващото предлагане обаче се очаква задържане на цените при стандартното луксозно строителство, твърдят брокерите. Според тях подобна тенденция вече се наблюдава в райони като Лозенец, където през последните месеци на пазара излязоха знакови проекти. Най-желаните райони за подобни жилища са около мол “Парадайз”, “Камбаните” и “Резиденшъл парк София”.

Оттам отчитат, че през миналата година в повечето квартали в София е регистрирано задържане или леко покачване на цените на луксозните апартаменти.

По-забележимо поскъпване е регистрирано при къщите по Витошката яка, където средните цени достигат 1 500 евро на кв. м. В сравнение с година по-рано ръстът е приблизително 13%.

 

Прогноза

Апартаментите в Бургас нагоре с 5%

МАРИЯ КЕХАЙОВА
ТРУД, Бургас

02-10-2В Бургас имотите плавно поскъпват с 3 до 5% в сравнение с миналата година. Търсят се масово двустайни панелки, които купувачите планират да направят тристайни, съобщиха брокери пред “Труд”.

Клиентите, които искат да закупят такива жилища са основно от близките до Бургас по-малки градове – Сливен и Ямбол. Те са предимно млади семейства, които теглят кредити за жилище и чакат дете, затова искат да преустроят
апартаментите с още една спалня.

Цената на двустайна панелка в момента е 45-50 000 евро.

Най-търсени са гарсониерите, но предлагане на най-малките жилища няма. В центъра на Бургас цената на гарсониера, около 37 кв. м, в момента варира между 35 000- 36 000 евро. За сравнение, в края на 2016 година тя беше максимум 33 600 евро.

Брокери

Цените падат, ако се вдигнат лихвите

Владимира Борисова
02-10

Цените на жилищните имоти през тази година могат да паднат, ако банковите лихви леко се покачат заради действията на ЕЦБ за постепенно затягане на паричната политика. Чрез по-ниските цени пазарът в този случай ще се регулира. Това прогнозира изпълнителният директор на “Адрес недвижими имоти” Георги Павлов. Той допълни, че ако лихвените равнища се запазят ниски, тогава недостигът на жилища ще продължи и цените на имотите ще се покачват. През последната година най-много в София са поскъпнали имотите в “Младост”, а най-скъпи остават недвижимостите в “Иван Вазов”, които се търгуват при средна цена от 1365 евро за квадрат. Според прогнозата на компанията Cushman & Wakefield Forton през 2018 г. основен двигател на имотния пазар ще са офис площите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. A kolonialnite selyanduri trea da budat redovno onojdani ot zapadnite firmi tip CEZ, Veolia, Dalkia, Unicredit, Telezor, MoblShnur, Lukoil, Garantirana Coza I drugite znaini I neznaini moshenici psevdoinvestitori doshli tuk da doiat typia bulgaristanski ganio. A toi gorkia si trayka, ne smee da se obadi da ne obidi gerbavata bashtica platenata ot US bivsha DS mutra bai Boko. Emi da sa vi chestiti novite vdigania na cenite na vsichko, niskite zaplati kakto I bezraboticata I mizeriata.

  2. В бургас растат, защото във въздуха има безплатен пропан бутан и други ароматни въглеводороди.

    1. В Бургас растат цените,защото на двама братя вече им е малък Св.Влас,а те са спецове по игри.

    2. В Бургас расте ценовия балон,защото на двама братя им е малък вече Св.Влас,а те са спецове на игрички.

  3. Във Велико Търново по 200-300Е8 м2 върви цената на земята за строителство.Труд, излагате се, като цитирате подобни малоумщини от някакви псевдо зам.председателки на нещо си там…..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.