"Фрапорт" планира 11 млн. лева инвестиции в летище Варна за 2019

14% е очакваният ръст на пътници до края на годината

Планираните инвестиции в летищната инфраструктура за следващата година на аеропорт Варна са 11 милиона лева, колкото си били те и през тази година. Това съобщи Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на фирмата-концесионер на морските летища у нас "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт". Парите са предвидени за подмяна на настилката на самолетните стоянки, за ново осветление, за реконструкция на стария хангар и съпътстващата го административна сграда. Очакваният ръст на пътниците на летище Варна до края на годината е 14 %, посочи Хеппе.

Увеличението се дължи както на нискотарифните компании, така и развитието на туризма в региона. Пример за това е ръстът от 17 % на пътниците от Великобритания, като "Томсън" и "Томас Кук", изпълняват тази година за първи път полети до морската столица, след като преди са били концентрирани към летище Бургас. Немският пазар е с 18% нагоре, полският отчита 21 % ръст, а Чехия-рекордните 37%. Въпреки притесненията в началото на сезона за руския пазар, към момента увеличението на трафика е 6 на сто, за разлика от Бургас, където има спад.Нискотарифните авиокомпании са много зависими и следят изкъсо цената на петрола. Планирането и разширяването на тяхната мрежа се прави много внимателно, доволни сме, че досега не виждаме негативно отразяване на повишаващите се цени по отношение на решенията на компаниите, които касаят летище Варна, коментира Улрих Хеппе. Но през есенно-зимния период Wizz Air прекратява полетите до София и до Тел Авив, а Ryanair до Брюксел, които догодина ще бъдат възстановени. Нискотарифните полети на Wizz Air Варна -Виена остават и се запазва броят им.

Летище Варна посрещна двумилионния си пътник с полета от Нюрнберг на авиокомпания "Германия". Късметлията е Дженифър Зибенхар, която пристигна със съпруга си Стефан и двете си момчета Паскал и Леон. Те получиха и 5 дневна почивка в най-новия 5-звезден хотел "Астор Гардън "в курорта "Св.Св.Константин и Елена".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България