Френският адвокат на Баневи: Те не искат да се върнат в България

"Баневи не са съгласни с искането за връщане на българските съдебни власти и го заявяват пред френските. Първата ми цел е да получа всички документи около Европейската заповед за арест и да проверя дали са изрядни, както и да потърся дали има причини френският съд да каже: „Отказвам да върна семейство Баневи на българските власти." Това заяви пред БТВ френският адвокат на семейството Венсан Пенар.

"Г-н и г-жа Баневи са добре, като се има предвид, че са за първи път в затвора. Но са оптимисти. Децата обаче им липсват", каза още Пенар. "Неприятно е обаче, че от 2 седмици са с едни и същи дрехи.  Естествено, Баневи не са предвидили, че ще бъдат задържани. Изненадата е пълна. На летището в Ница са сами с трите си деца. Когато ги задържат, полицията се обажда на техен приятел, който идва спешно да вземе децата", каза още Пенар.

По време на ареста на бизнесмените е имало голям брой полицаи. "Това е нормална подготвена процедура във Франция. Френската полиция е знаела, че Баневи тръгват за България. И просто ги чакат на летището. Семейството идва до гишето. Идват полицаите и им казват: Имаме Европейска заповед за арест. Задържани сте! Това е всичко", разказва адвокатът. При задържането не е имало насилие, никой не се е противопоставял. Баневи са задържани пред много хора и пред децата им, не е имало журналисти.

Адвокатът споделя, че преди ареста не е познавал семейството: "Обадиха ми се в деня на ареста им, за да ги защитавам".

На въпрос защо точно той е избран за адвокат на Баневи, Пенар казва, че той е адвокат в Южна Франция и  има добър опит с европейски заповеди за арест. "Ролята на френския съд в момента не е да се занимава с това дали Баневи са виновни или не. Това не е неин проблем", казва Пенар.

"Ролята ми е да предам становището на клиентите ми. Искат ли Баневи да се върнат в България? Не. Отговорът за момента е „Не”, казва адвокатът.

"Имам два основни аргумента. Първият касае процедурата около заповедта. Дали разполагаме с цялата информация, за да я уважим. Това ми е първата работа като адвокат. И втората – да проверя дали няма други причини, освен заявените от българските  власти, за да поискат връщане на Баневи.  Проблемът е, че Баневи са задържани в момент, в който се връщат в България. Нормално, полицейските и съдебни власти в България и във Франция са във връзка, за да знаят къде са Баневи и какво правят. Мисля, че България е знаела, че те се връщат. Логичен е въпросът защо са задържани във Франция, след като се връщат в България, която ги издирва", обясни Пенар.

"Целта ни е да извадим аргументи пред следствието, заради които може да бъде отказано предаването на Баневи на българските власти. Или поне да се зададат нови въпроси на България. Трябва ни допълнителна информация, за да сме сигурни, че процедурата отговоря на правилата", допълни Пенар.

Баневи са арестувани са на 26 октомври. В същия ден са представени на главния прокурор в град Екс от Прованс, 6 дни по-късно – на следствието. От този момент нататък има срок от 60 дни, в който следствието трябва да даде становище. След това, ако има съгласие от арестуваните да бъдат предадени, това се прави в 10-дневен срок. "Но ако арестуваните обжалват решението на съда от Екс от Прованс, тогава Касационният съд разполага с 30 дни, за да се произнесе. Тоест имаме максимум 100 дни от момента на ареста до момента на предаването", казва Пенар.

Ако следствието или Апелативният съд не приемат искането за предаване, процедурата просто се прекратява. И тогава задържаните няма да бъдат предадени на българските власти.

 

 

Коментари

Задължително поле