Френският писател Жером Ферари получи първата награда "Димитър Димов"

На тържествена церемония в Градската галерия френският писател Жером Ферари получи първата Европейска литературна награда"Димитър Димов" на фестивала "Варна Лит'2019". С авторитетния приз той беше отличен за романа си "Проповед за падането на Рим", действието в който се развива в един малък бар в Корсика. Наградата, която е изящна пластика, дело на доц.Емил Бачийски", му връчи Теодора Димова няколко дни след 24 май и в навечерието на 110-годишнината от рождението на баща й Димитър Димов. Много съм щастлив, че един превод на мой роман е носител на тази награда. Още повече в една част на Европа, в която не бях идвал до 2011 година и, в която се връщам все по-често“, каза отличеният, който е носител и на награда „Гонкур“ през 2012 година. Жером Ферари стана победител сред останалите номинирани -литовеца Саулюс Шалтянис с романа "Дневника на еврейската принцеса", с руснака Дмитрий Глуховски с романа "Текст", с българския автор Добромир Байчев на дебютния роман" Глиненият цар" и с британката Тайе Селаси с романа "Отивам си е възвратен глагол".

Общо 39 български и преведени чуждестранни романи се състезаваха в първото издание на Европейската литературна награда"Димитър Димов". Тя беше учредена от дъщеря му и от Управителния съвет на фестивала "Варна Лит" и има финансово изражение в размер на 10 000 лв. Отличието се връчва под патронажа на кмета на Варна Иван Портних.

„Много красиво събитие, много различно. Литературата е основата на всичко, но киното вътре, театърът, различният език, влизането в училищата. Много красив фестивал“, каза при откриването на „Варна Лит“ министърът на културата Боил Банов. Той увери участниците, че догодина ресорното ведомство също ще подкрепи събитието.

Коментари

Задължително поле