Френският премиер нарече атаките срещу жп мрежата "координиран саботаж"

Френският премиер Габриел Атал описа атаките срещу високоскоростната железопътна мрежа на страната като "координиран саботаж", предаде БТА.

Атал публикува в съобщение в "Екс", че последиците върху железопътната мрежа в деня на откриването на Олимпийските игри са били огромни и тежки.

"Разузнавателните ни служби и правоприлагащите органи са мобилизирани да открият и накажат извършителите на тези криминални деяния", каза Атал. 

Той заяви, че взима предвид и всички французи, които се подготвят за отпуските си през лятото. "Разбирам гнева им и оценявам търпението, разбирането и гражданския дух, който показват", подчерта френският министър-председател.

Високоскоростната железопътна мрежа на Франция беше засегната от „злоумишлени действия“, включително палежи, които нарушиха транспортната система, съобщи националният железопътен оператор SNCF в петък, 26 юли, часове преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж.

„Това е масивна атака в голям мащаб за парализиране на мрежата на TGV“, казаха от SNCF пред Франс Прес, добавяйки, че много маршрути ще трябва да бъдат отменени и ситуацията ще продължи „поне през целия уикенд, докато се извършват ремонти".

„SNCF беше жертва на няколко едновременни злонамерени действия за една нощ“, казаха от националния влаков оператор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа