Футболни звезди търсят бъдеще във FIFA

Футболът засега е царят на спортовете, но дори звездите от терена виждат бъдеще във виртуализацията на играта. Гарет Бейл основа Ellevens Esports, Хавиер Масчерано е сред собствениците на eSports Planet, отборът на Роналдиньо се казва R10, а този на Рууд Гулит – Team Gullit. Нури Сахин пък инвестира във Futbolist, Антоан Гризман и брат му Тео държат Grizi Esport, Кристиан Фукс е собственик на NoFuchsGiven, а с отбор в електронните спортове отскоро може да се похвали и Алесио Романьоли. Повечето от организациите се занимават почти само с „електронен футбол“ – FIFA 20 или PES, макар че M10 eSports на Месут Йозил включва и състезатели по Fortnite.

Към групата им се присъедини и капитанът на „Челси“ Сесар Аспиликуета. Тимът му се казва Falcons („Соколите“), а всичко започва със собственото му увлечение от играта.

Но не исках да се свързвам с други футболисти за тази работа, защото в електронните спортове има големи имена, които нямат нищо общо с футбола“, признава защитникът. На корпоративна среща на „Адидас“ испанецът се среща с двама свои сънародници – Хосе Антонио Качо и Хесус Ринкон. Качо е известен и като Cacho01 и е един от най-добрите играчи на FIFA 20 в страната, докато Ринкон (Delantero09) е един от най-популярните инфлуенсъри в YouTube с 3 милиона последователи, а коронният му номер е да мери умения на терена с истински звезди на футбола. Falcons е проект на съдружието между тримата, а първата трансферна „покупка“ на тима е шесткратният шампион на Испания Хавиер JRA Ромеро, след което бяха привлечени още Давид Maximo Куевас и Сандра SaNkHs Мартинес.

Аз използвам опита си на футболист, за да им помагам с договорите, защото понякога те са склонни да подписват какво ли не, само за да вземат бързи пари, което невинаги е правилният избор – твърди Аспиликуета. - Имаме си мениджър, отговорници за социалните медии, за съдържанието. Това е много повече от човек, седнал да играе пред телевизора.“

Въпреки че е защитник, Сесар държи играчите му да атакуват, дори когато водят с 1:0, вместо да размотават топката, за да убиват времето. Кой би го очаквал от един испанец...

Коментари

Задължително поле