Футболът и атлетиката са с протестите в САЩ, МОК не

Големите спортни организации се разделиха в позициите си относно случващото се в САЩ след смъртта на Джордж Флойд. Инцидентът предизвика сериозни протести из американските градове и доведе до истински взрив от послания в социалните мрежи.

Така ФИФА и Световната атлетика заеха позиции в подкрепа на борбата с расизма. Президентът на футболната централа Джани Инфантино обеща да не наказва футболистите от Бундеслигата, които си позволиха демонстрации по темата в първия кръг след подновяването.

Те всъщност трябва да бъдат приветствани“, обяви швейцарецът.

Световната атлетика пък обяви, честои зад всички хора, които искат промянаи го онагледи с памеатния кадър на спринтьорите Томи Смит и Джон Карлос от олимпиадата в Мексико през 1968-а, когато двамата атлети стоят на почетната стълбичка с вдигнати юмруци в знак на протест срещу насилието над чернокожи в САЩ.

МОК обаче се разграничи от подобна позиция. „Комитетът напълно разбира спортистите, които заемат такова становище в социалните мрежи“, обяви организацията в официално изявление.

МОК припомня също така, че не позволява пропаганда от политически, религиозен или расов характер. Предстои Американският олимпийски комитет да организира среща със спортистите, на която да им обясни по какъв начин могат да изразяват позициите си по време на участие на олимпийски събития.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт