Футболът се обедини в памет на небесните легенди

Българският футбол показа, че може да бъде единен в трудни моменти. Родни играчи от близкото минало, съдии, треньори и журналисти играха рамо до рамо в памет на големите личности, отишли си без време през последната година. Това стана на турнира „Небесни ментори“, организиран от Велислав Вуцов, Цветан Георгиев и Стоян Орманджиев. Синовете на Иван Вуцов, Георги Цветанов и Стефан Орманжиев почетоха не само своите бащи, но също и Павел Панов, Красимир Безински, Сашо Костов и Динко Дерменджиев. Легендата на „Ботев“ (Пд) почина след кратко боледуване във вторник. Турнирът бе открит именно с аплодисменти към Чико, а участникът на 6 олимпиади - гимнастикът Йордан Йовчев, разпъна фланелка на пловдивския клуб в памет на Дерменджиев. Легендата на българския футбол ще бъде изпратен с мащабна траурна процесия в събота, 4 май. Поклонението ще се състои в зала „Колодрума“ и ще започне в 10 часа, а опелото е от 13:30 часа в църквата „Св. Архангел Михаил“ в централния гробищен парк в Пловдив.

В чест на всички големи личности, които си отидоха наскоро от този свят, на терена на базата на националния отбор в Бояна излязоха имена като Георги Иванов-Гонзо, Петър Хубчев, Георги Петков, Александър Александров-Кривия, Владимир Манчев, Ваня Джаферович, Станислав Ангелов-Пелето, Асен Букарев, Юлиан Петков и Мартин Кушев. Родните арбитри пък бяха представлявани от Георги Кабаков, Николай Йорданов, Ивайло Стоянов и Георги Иванов. Турнирът бе поверен на шефа на съдиите Йордан Сталев, а негови помощници бяха Антон Генов и Атанас Узунов.

Шампионската титла грабна „Небесните национали“, чийто отбор беше и най-впечатляващ. Тимът на Вили Вуцов бе събрал в състава си Гонзо, Кривия и Букарев, а бившият наставник на „Левски“ имаше и друг силен коз – всички водещи арбитри. Именно Кабаков и Стоянов доказаха на финала, че освен да отсъждат дузпи, могат и да бележат такива. След равенство в редното време с „белите“, чийто отбор игра с екипи, посветени на Цветан Георгиев, мачът бе решен с изпълнения от бялата точка.

В края на трогателното събитие се случи и нещо невиждано – Вили Вуцов похвали родните арбитри, което не се бе случвало в кариерата му.

„Щастлив съм, че тези хора, които почетохме, наистина направиха нещо много голямо във футбола – обясни след финала синът на Вуцата. - Щастлив съм, че се събрахме и за такъв повод, различен от погребение. Имаше настроение, което бе важно. Благодаря на всички, които участваха. Благодаря и на Сталев, Генов и Узунов, които ръководиха перфектно мачовете. Дай Боже повече поводи да се виждаме на терен и маса, а не по по-тъжни събития.“

След последния съдийски сигнал най-търсен се оказа Петър Хубчев, но той отказа да коментира темите национален отбор и „Левски“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ