Хазната губи 1,5 млрд. лева

430 млн. лв. по-малко приходи в бюджета заради „заплати в плик”

Бизнесът обяви печалби за 20,2 млрд. лв.

Държавният бюджет губи годишно около 1,5 млрд. лв. от 21 риска, които се анализират и са поставено под наблюдение от страна на Националната агенция за приходи. Това е посочено в доклада на НАП за дейността й през 2017 г. Сред тези рискове е даването на “заплати в плик” без да се плащат дължимите данъци и осигуровки, от което според оценките на НАП хазната губи 430 млн. лв. Сред най-големите рискове за хазната са още търговията на едро и дребно, включително неиздаването на касови бележки, ресторантите и дискотеките, както и търговията с горива. Посочените загуби от 1,5 млрд. лв. са причинени от некоректно поведение на около 117 хил. фирми, става ясно от отчета на НАП.

Но в резултат на предприетите от НАП контролни действия през миналата година щетите за хазната са намалели с 27,7%, което в абсолютна стойност представлява отстраняване на щети в размер на 416 млн. лв. Освен това е постигната положителна промяна в поведението на 9 хил. лица, което представлява намаление на броя на рисковите фирми с 12%.

Един от браншовете, които приходната агенция постави под наблюдение през миналата година за да установи кои фирми крият налози, беше производството и търговията с хляб. Причина за това стана публикувана информация от представители на бранша за голям дал на сивата икономика в сектора. При проверките на НАП се установява, че действително има некоректни играчи на пазара и укриване на обороти, но това не става в размерите, посочвани от представители на бранша. Акцията на НАП сред производителите и търговците с хляб доведе до допълнително изсветляване на бранша.

Приходите в бюджета, събрани от НАП през 2017 г., са в размер на 19,176 млрд. лв., което е увеличение с 1,535 млрд. лв. (8,7%) спрямо предходната година. В сравнение с 2016 г. данъчните приходи са се увеличили с 623,3 млн. лв. (6%), а приходите от задължителни осигурителни вноски са нараснали с 912,2 млн. лв. (12,5%).

Приходи от корпоративен данък през 2017 г. са в размер на 2,203 млрд. лв., което е ръст с 11,8%. Декларираната от фирмите облагаема печалба за финансовата 2016 г. е 20,273 млрд. лв., което е увеличение с 1,039 млрд. лв. (5,4%) спрямо предходната година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика