Хайде на киселото мляко

Няма да ви убеждаваме в ползите от киселото мляко, нито във вкуса му, с който сме свикнали кажи-речи от раждането си. Само ще припомним каква хубава храна е то през лятото, когато организмът по естествен начин намалява месото, но продължава да има нужда от белтъчини. Тараторът успешно замества супата, айрянът – безалкохолните напитки, цеденото мляко със сладко – тортата. Киселото мляко е подходяща добавка към мусака, дроб сарма, зелен фасул и лозови сарми, използва се в много сосове и в тестените закуски на баба.

Чорба от ориз с кисело мляко

46-1Необходими продукти:

1/2 ч.ч. ориз

1 глава кромид лук,

1/2 пакетче краве масло

1 ч.ч. кисело мляко

1 яйце

черен пипер, чубрица, сол

Начин на приготвяне:

Оризът и ситно нарязаният лук се слагат във вряща подсолена вода и се варят, докато напълно омекнат. Прибавя се маслото, след което чорбата ври още няколко минути. След свалянето й от огъня се застройва с разбитото яйце и киселото мляко и се поръсва с черен пипер и чубрица.

Свежа салата с булгур и кисело мляко

46-2Необходими продукти:

4-5 с.л. едър булгур

1 ч.ч. нарязана на кубчета краставица

1 ч.ч. гъсто кисело мляко

3-4 стръка мента

1 скилидка чесън по желание

сол

Начин на приготвяне

Булгурът се сварява до омекване за 10-20 минути - зависи от самия булгур и колко разварен го предпочитате. Изцежда се от водата. От 4-5 с.л. сух едър булгур се получава около 1 ч.ч. сварен булгур - набъбва много. Оставя се да изстине в хладилник. Краставицата се смесва се с киселото мляко, изстиналия булгур, нарязаната мента и счукания чесън. Разбърква се салатата и се подправя със сол на вкус.

Пастет от печени патладжани и кисело мляко

46-3Необходими продукти:

2 патладжана

сок от един лимон

2 скилидки чесън

100 г кисело мляко

5 стръка мента

сол

смлян черен пипер

2 с л зехтин

кедрови ядки

Начин на приготвяне:

Патладжаните се изпичат, обелват се и се намачкват. Прибавя се пресованият чесън и сокът от лимона и се разбърква добре. Листата от ментата се накълцват и се смесват с киселото мляко. Прибавят се към патладжаните.

Сместа се разбърква добре и се посолява на вкус. Кедровите ядки се запичат на сух тиган. Пастетът се поставя в купа за сервиране, полива се със зехтин и се поръсва с кедровите ядки.

Спанак с кисело мляко

46-4Необходими продукти:

1 кг спанак

3 с.л. олио

1 глава кромид лук

4 скилидки чесън

500 г (2 ч.ч.) кисело мляко

2 с.л. краве масло

1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Спанакът се почиства от твърдите дръжки и се измива добре. Лукът и чесънът се обелват и накълцват на ситно. В голям тиган се сгорещява мазнината и се запържват лукът и чесънът. Прибавя се спанакът и също се запържва, докато омекне напълно. Половината от спанака се разстила в голяма чиния. Залива се с половината от разбитото и посолено кисело мляко. Отгоре се разстила останалият спанак и се залива с останалото мляко. Поръсва се с разтопено масло, в което е запържен червеният пипер.

 

Фаворити на седмицата

Тилапия с кисело мляко

46-4Необходими продукти:

1 кг филе риба тилапия

1 голям домат

1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко 4,5%

2 скилидки чесън

1 ч.л. млян кориандър

сол и смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 200 градуса. Доматът се бланшира и обелва, след което се почиства от кожицата и семките. Нарязва се на дребни кубчета. В купа се разбърква киселото мляко с домата и пресования чесън. Сместа се овкусява със сол, черен пипер и кориандър. Сосът се разбърква. В огнеупорна тава на дъното се сипват 2-3 с.л. от соса. Отгоре се нареждат измитите и подсушени филета риба тилапия. Върху тях се изсипва останалият сос с кисело мляко. Тилапията с кисело мляко се пече 30 минути.

Панирано кисело мляко

46-6Необходими продукти:

500 г цедено кисело мляко

3 яйца

100 г галета

150 г брашно

3 скилидки чесън

1 ч.л. пресен копър

1 щипка черен пипер

сол

олио за пържене

Начин на приготвяне:

Разбъркайте цеденото кисело мляко със солта, черния пипер, пасирания чесън и копъра. С лъжичка гребвайте от сместа и пускайте да се оваля в брашното, като придавате исканата форма. След това потапяйте в яйцата, галета и пак яйцата. Пускайте да се пържат на маслена баня, в дълбок съд със сгорещена мазнина, докато се образува хрупкава коричка. Поднесете със зелена салата.

Яйца с кисело мляко на фурна

46-7Необходими продукти:

4 яйца

2 филии бял хляб (без кората)

2 с.л. олио

4 стръка зелен лук (или кромид)

100 г цедено кисело мляко

2 с.л. (30 г) краве масло

щипка червен пипер

сол

Начин на приготвяне:

На дъното на огнеупорен съд се поставят хлебните филии и се наръсват с олио. Върху тях се чукват едно до друго яйцата и се заливат със смес от разбитото кисело мляко, смесено със сол и червен пипер, и ситно нарязания лук. Отгоре се слага краве масло и ястието се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Яйцата с кисело мляко се поднасят със салата според сезона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме