На 18 ноември 2018 да почерпят

Спортисти и авантюристи ни славят в Гинес Най-любопитните постижения в Книгата на рекордите

Затягат правилата за билбордовете край шосетата

Икономиката ще загуби 2,2 млрд. лева заради недостиг на шофьори Бранша чакаа поне 2000 водачи от българските диаспори

Калоян Паргов: Предсрочни догодина избори са неминуеми

Предупредителен код заради очакваните валежи в 20 области утре

Дубайските полицаи се качват на летящи мотори (ВИДЕО)

Риалити звезда се сгоди за милионерски син Пенелопе каза “да” на Иван Динев

Филмът за Силвио Берлускони препуска към екрана Режисьор е майсторът Паоло Сорентино

70 задържани на протест заради климатичните промени в Лондон

Георги Мамалев: Протестите няма да доведат до нищо добро

Сергей Лавров: „Турски поток“ може да мине през България и Сърбия

Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Националните недоволни от съдията срещу Кипър: Трябваше да ни даде още две дузпи Според тях, шведският рефер е трябвало да отсъди поне още две дузпи

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Хайде на киселото мляко

Няма да ви убеждаваме в ползите от киселото мляко, нито във вкуса му, с който сме свикнали кажи-речи от раждането си. Само ще припомним каква хубава храна е то през лятото, когато организмът по естествен начин намалява месото, но продължава да има нужда от белтъчини. Тараторът успешно замества супата, айрянът – безалкохолните напитки, цеденото мляко със сладко – тортата. Киселото мляко е подходяща добавка към мусака, дроб сарма, зелен фасул и лозови сарми, използва се в много сосове и в тестените закуски на баба.

Чорба от ориз с кисело мляко

46-1Необходими продукти:
1/2 ч.ч. ориз
1 глава кромид лук,
1/2 пакетче краве масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
черен пипер, чубрица, сол

Начин на приготвяне:
Оризът и ситно нарязаният лук се слагат във вряща подсолена вода и се варят, докато напълно омекнат. Прибавя се маслото, след което чорбата ври още няколко минути. След свалянето й от огъня се застройва с разбитото яйце и киселото мляко и се поръсва с черен пипер и чубрица.

Свежа салата с булгур и кисело мляко

46-2Необходими продукти:
4-5 с.л. едър булгур
1 ч.ч. нарязана на кубчета краставица
1 ч.ч. гъсто кисело мляко
3-4 стръка мента
1 скилидка чесън по желание
сол

Начин на приготвяне
Булгурът се сварява до омекване за 10-20 минути – зависи от самия булгур и колко разварен го предпочитате. Изцежда се от водата. От 4-5 с.л. сух едър булгур се получава около 1 ч.ч. сварен булгур – набъбва много. Оставя се да изстине в хладилник. Краставицата се смесва се с киселото мляко, изстиналия булгур, нарязаната мента и счукания чесън. Разбърква се салатата и се подправя със сол на вкус.

Пастет от печени патладжани и кисело мляко

46-3Необходими продукти:
2 патладжана
сок от един лимон
2 скилидки чесън
100 г кисело мляко
5 стръка мента
сол
смлян черен пипер
2 с л зехтин
кедрови ядки

Начин на приготвяне:
Патладжаните се изпичат, обелват се и се намачкват. Прибавя се пресованият чесън и сокът от лимона и се разбърква добре. Листата от ментата се накълцват и се смесват с киселото мляко. Прибавят се към патладжаните.
Сместа се разбърква добре и се посолява на вкус. Кедровите ядки се запичат на сух тиган. Пастетът се поставя в купа за сервиране, полива се със зехтин и се поръсва с кедровите ядки.

Спанак с кисело мляко

46-4Необходими продукти:
1 кг спанак
3 с.л. олио
1 глава кромид лук
4 скилидки чесън
500 г (2 ч.ч.) кисело мляко
2 с.л. краве масло
1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:
Спанакът се почиства от твърдите дръжки и се измива добре. Лукът и чесънът се обелват и накълцват на ситно. В голям тиган се сгорещява мазнината и се запържват лукът и чесънът. Прибавя се спанакът и също се запържва, докато омекне напълно. Половината от спанака се разстила в голяма чиния. Залива се с половината от разбитото и посолено кисело мляко. Отгоре се разстила останалият спанак и се залива с останалото мляко. Поръсва се с разтопено масло, в което е запържен червеният пипер.

 

Фаворити на седмицата

Тилапия с кисело мляко

46-4Необходими продукти:
1 кг филе риба тилапия
1 голям домат
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко 4,5%
2 скилидки чесън
1 ч.л. млян кориандър
сол и смлян черен пипер

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. Доматът се бланшира и обелва, след което се почиства от кожицата и семките. Нарязва се на дребни кубчета. В купа се разбърква киселото мляко с домата и пресования чесън. Сместа се овкусява със сол, черен пипер и кориандър. Сосът се разбърква. В огнеупорна тава на дъното се сипват 2-3 с.л. от соса. Отгоре се нареждат измитите и подсушени филета риба тилапия. Върху тях се изсипва останалият сос с кисело мляко. Тилапията с кисело мляко се пече 30 минути.

Панирано кисело мляко

46-6Необходими продукти:
500 г цедено кисело мляко
3 яйца
100 г галета
150 г брашно
3 скилидки чесън
1 ч.л. пресен копър
1 щипка черен пипер
сол
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Разбъркайте цеденото кисело мляко със солта, черния пипер, пасирания чесън и копъра. С лъжичка гребвайте от сместа и пускайте да се оваля в брашното, като придавате исканата форма. След това потапяйте в яйцата, галета и пак яйцата. Пускайте да се пържат на маслена баня, в дълбок съд със сгорещена мазнина, докато се образува хрупкава коричка. Поднесете със зелена салата.

Яйца с кисело мляко на фурна

46-7Необходими продукти:
4 яйца
2 филии бял хляб (без кората)
2 с.л. олио
4 стръка зелен лук (или кромид)
100 г цедено кисело мляко
2 с.л. (30 г) краве масло
щипка червен пипер
сол

Начин на приготвяне:
На дъното на огнеупорен съд се поставят хлебните филии и се наръсват с олио. Върху тях се чукват едно до друго яйцата и се заливат със смес от разбитото кисело мляко, смесено със сол и червен пипер, и ситно нарязания лук. Отгоре се слага краве масло и ястието се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Яйцата с кисело мляко се поднасят със салата според сезона.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.