Няма да ви убеждаваме в ползите от киселото мляко, нито във вкуса му, с който сме свикнали кажи-речи от раждането си. Само ще припомним каква хубава храна е то през лятото, когато организмът по естествен начин намалява месото, но продължава да има нужда от белтъчини. Тараторът успешно замества супата, айрянът – безалкохолните напитки, цеденото мляко със сладко – тортата. Киселото мляко е подходяща добавка към мусака, дроб сарма, зелен фасул и лозови сарми, използва се в много сосове и в тестените закуски на баба.
Чорба от ориз с кисело мляко
Необходими продукти:
1/2 ч.ч. ориз
1 глава кромид лук,
1/2 пакетче краве масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
черен пипер, чубрица, сол
Начин на приготвяне:
Оризът и ситно нарязаният лук се слагат във вряща подсолена вода и се варят, докато напълно омекнат. Прибавя се маслото, след което чорбата ври още няколко минути. След свалянето й от огъня се застройва с разбитото яйце и киселото мляко и се поръсва с черен пипер и чубрица.
Свежа салата с булгур и кисело мляко
Необходими продукти:
4-5 с.л. едър булгур
1 ч.ч. нарязана на кубчета краставица
1 ч.ч. гъсто кисело мляко
3-4 стръка мента
1 скилидка чесън по желание
сол
Начин на приготвяне
Булгурът се сварява до омекване за 10-20 минути - зависи от самия булгур и колко разварен го предпочитате. Изцежда се от водата. От 4-5 с.л. сух едър булгур се получава около 1 ч.ч. сварен булгур - набъбва много. Оставя се да изстине в хладилник. Краставицата се смесва се с киселото мляко, изстиналия булгур, нарязаната мента и счукания чесън. Разбърква се салатата и се подправя със сол на вкус.
Пастет от печени патладжани и кисело мляко
Необходими продукти:
2 патладжана
сок от един лимон
2 скилидки чесън
100 г кисело мляко
5 стръка мента
сол
смлян черен пипер
2 с л зехтин
кедрови ядки
Начин на приготвяне:
Патладжаните се изпичат, обелват се и се намачкват. Прибавя се пресованият чесън и сокът от лимона и се разбърква добре. Листата от ментата се накълцват и се смесват с киселото мляко. Прибавят се към патладжаните.
Сместа се разбърква добре и се посолява на вкус. Кедровите ядки се запичат на сух тиган. Пастетът се поставя в купа за сервиране, полива се със зехтин и се поръсва с кедровите ядки.
Спанак с кисело мляко
Необходими продукти:
1 кг спанак
3 с.л. олио
1 глава кромид лук
4 скилидки чесън
500 г (2 ч.ч.) кисело мляко
2 с.л. краве масло
1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Спанакът се почиства от твърдите дръжки и се измива добре. Лукът и чесънът се обелват и накълцват на ситно. В голям тиган се сгорещява мазнината и се запържват лукът и чесънът. Прибавя се спанакът и също се запържва, докато омекне напълно. Половината от спанака се разстила в голяма чиния. Залива се с половината от разбитото и посолено кисело мляко. Отгоре се разстила останалият спанак и се залива с останалото мляко. Поръсва се с разтопено масло, в което е запържен червеният пипер.
Фаворити на седмицата
Тилапия с кисело мляко
Необходими продукти:
1 кг филе риба тилапия
1 голям домат
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко 4,5%
2 скилидки чесън
1 ч.л. млян кориандър
сол и смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. Доматът се бланшира и обелва, след което се почиства от кожицата и семките. Нарязва се на дребни кубчета. В купа се разбърква киселото мляко с домата и пресования чесън. Сместа се овкусява със сол, черен пипер и кориандър. Сосът се разбърква. В огнеупорна тава на дъното се сипват 2-3 с.л. от соса. Отгоре се нареждат измитите и подсушени филета риба тилапия. Върху тях се изсипва останалият сос с кисело мляко. Тилапията с кисело мляко се пече 30 минути.
Панирано кисело мляко
Необходими продукти:
500 г цедено кисело мляко
3 яйца
100 г галета
150 г брашно
3 скилидки чесън
1 ч.л. пресен копър
1 щипка черен пипер
сол
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Разбъркайте цеденото кисело мляко със солта, черния пипер, пасирания чесън и копъра. С лъжичка гребвайте от сместа и пускайте да се оваля в брашното, като придавате исканата форма. След това потапяйте в яйцата, галета и пак яйцата. Пускайте да се пържат на маслена баня, в дълбок съд със сгорещена мазнина, докато се образува хрупкава коричка. Поднесете със зелена салата.
Яйца с кисело мляко на фурна
Необходими продукти:
4 яйца
2 филии бял хляб (без кората)
2 с.л. олио
4 стръка зелен лук (или кромид)
100 г цедено кисело мляко
2 с.л. (30 г) краве масло
щипка червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
На дъното на огнеупорен съд се поставят хлебните филии и се наръсват с олио. Върху тях се чукват едно до друго яйцата и се заливат със смес от разбитото кисело мляко, смесено със сол и червен пипер, и ситно нарязания лук. Отгоре се слага краве масло и ястието се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Яйцата с кисело мляко се поднасят със салата според сезона.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш