Тръмп непоклатимо подкрепя Рияд Няма да къса връзките, въпреки случая “Хашоги”

Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

Столична община се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците с два мобилни пункта за електрически и опасни отпадъци и модно ревю

Строят 25 станции за електромобили

„Московска 33“ укрепва Царските конюшни Обмислят възстановяване на Захарната фабрика

Хайката за Горския човек Бит и душевност на шесторния разстрел

Трети ден полицейска хайка пълзи по дефилето на Искъра. Униформени жандармеристи газят мегдана на село Луково, командоси от „Кобра“ и специалните армейски сили залагат пусии по дворовете на вилите, тук-там цивилни ченгета подвикват и разпъват жълти ленти пред опустели къщи и заключени врати. Отвреме-навреме хеликоптер кръжи горе в небето, следови кучета разлайват местните песове, старци извиват вратове подир високопроходимите джипове… Поне 500 полицаи – специални и охранителни – участват в рейда из балканското селце, което има 272 жители.

Гонката е за шесторен убиец.
Кой е той?

Бившият затворник Росен Ангелов, може би – петдесет и шест годишен, лежал за педофилия и беглец от правосъдието след поредна присъда за сексуално насилие. Понеже бил бивш любовник на убитата Кети Кюхова – или поне така твърдят две нейни близки – криминалистите допускат, че именно той е застрелял самата нея, мъжа, с когото го е заменила, сина му, нейната дъщеря, майка й и приятеля на дъщерята. В подкрепа на тази версия се явява криминалното му минало, фактът, че е педофил и секманиак, както и обстоятелството, че от 9 години насам е горянин – живее в гората, вместо в пандиза, където съдиите през 2009-а го пратили заради блудство с дете и тренира в убежището си стрелба с пистолет.  Да, от деня и часа, в който гръмна новината за кървавата баня в Нови Искър е ясно, че кръвта е пролята от психопат. Нормален човек не би оставил 6 трупа след себе си, независимо каква цел е преследвал – дали любовна взаимност или отмъщение от ревност. А Росен бил наричан в Луково Горския човек – тоя прякор определено би могъл да се разчете като етикет.

Дотук с официално оповестената версия. Оттук нататък следва да се намерят достатъчно доказателства, с които тя да бъде потвърдена. Може и да се намерят. Може стрелецът да бъде хванат и да направи самопризнания. Може смъртоносното оръжие да бъде открито и от него да се снемат пръстовите му отпечатъци, може някой очевидец на злодеянието му да се пръкне отнякъде. Може 18-те експертизи на иззетите от къщата на ужаса биологични следи да дадат резултат, може изследването на извлечената от тях ДНК да докаже с 99.9999999% вероятност виновността на горянина. Може. Но това все още не е станало.

Засега е безспорно установено само, че шестте жертви са погубени от един пистолет – малокалибрен, като тия, с които гърмят по стрелбищата и като тоя може би, с който Горския човек е целил в самотатата си празни бутилки.  Това показват разпилените на местопрестъплението гилзи. Убиецът 90 на сто е бил един. Оставил е кървави следи от които личи, че е влязъл първо в кухнята на долния етаж. Там е ликвидирал с канонада двамата силни мъже – Неделчо и синът му Георги, бивш състезател по гребане. Минал е в съседната стая и е застрелял в леглото й 72-годишната майка на Кети – Елена. Качил се е на горния етаж и е погубил хладнокръвно дъщерята- Нанси и нейния приятел Боби. Със самата Кети се е саморазправил незнайно къде и как,  но със сигурност след като я е дърпал и влачил – при аутопсията на трупа й, намерен в планината, са открити синини на лакътя.

Нечовешко деяние! Или деяние на Горския човек, както прокуратурата смята. Или на друг някой, както биха казали адвокатите му.

Нека, доверявайки се на прокуратурата – а и как би могло да бъде иначе – да се съгласим, че Росен е убиецът. И уповавайки се на МВР, да приемем, че той след 9 години в нелегалност най-сетне ще бъде заловен и изолиран в следствен арест.

Това е сравнително лесно. По-трудно е да овладеем безпокойството си при вида на тежковъоръжените сили на реда и бронираните им машини с термокамери, потеглили като на война. Безпокойството иде от спомена за оная полицейска атака, при която Чакъра – един дребен сводник, регистриран за кражба на крава, беше взривен с гранотомети във силата си край Хасково.  Четиринайсет години минаха оттогава, изплатихме вече онези 50 000 евра, които правителството дължеше на вдовицата му по присъда от Страсбург. Но върху България остана съдебното клеймо на „държава, в която правото на живот безпрецедентно се нарушава“. А у нас се затаи опасението, че нашата полиция убива, въпреки че е призвана за друго – да помага и да служи.

Вярно е, че сегашният главен секретар на МВР си разбира от работата, но Господ знае на кой акъл са другите полицейски началници. Известно е, че от 5-6 години насам МВР оредя откъм квалифицирани кадри.
Добра новина е, че премиерът Бойко Борисов е взел лично участие в съвещанието за гонението на Горския човек. Защото именно Борисов, като главен секретар на МВР, даде заповед на 200 барети да гърмят с гранатомети и да хвърлят гранати по къщата на Чакъра навремето. И ако каза после, че не съжалява за стореното, то вероятно е било поради липса на държавнически опит, с какъвто се сдоби в последващите петилетки по волята на една трета от народа.

Това относно Горянина, опазил го Бог – за да отговаря за вината си, ако има такава и да търпи най-тежкото наказание, ако го заслужава.

А относно убийството – то сигурно ще бъде разкрито. Защото е от тези, които криминалистите наричат „битови“. Край него не мирише на политика, на петрол и на много пари, както при неразкритите 150 поръчкови убийства. То не е мафиотско – независимо от твърдението, че убитият Неделчо имал вземане -даване с кухи фирми, които точели ДДС. Това с точенето на ДДС – уви – у нас е вече нещо обичайно и безнаказано. То е част от сенчестата икономика, в която оцелява средната бизнескласа, докато неколцина избрани трупат милиарди от политическа корупция и контрабанда.

Да, шесторното убийство се оказа от тия, чиято разкриваемост е 80 % примерно. Казваме „примерно“, за да не се ангажираме с полицейската статистика. По едно време бяхме изчислили, че след чутовните успехи на трима вътрешни министри разкриваемостта на престъпленията е скочила до 104 процента.
Един бивш зам.-министър на МВР разправяше завчера по повод шесторния разстрел, че всичко си било наред у нас, понеже например в Лас Вегас за 1700 дни станали 1500 престрелки с по 4 ранени. То ни напомни за министърката му, бивша вече, която след всяко ужасяващо престъпление даваше изявление, което гласеше: „МВР работи изключително добре“. Не просто „ добре“ , а „ изключително добре“ . Спокойни хора. Весели. За европредседателство родени.

Българинът – луднал и въоръжен

От шесторното убийство, като от тостер изскачат различни проблеми – всичките болезнени и нерешени. Един от тях може да бъде озаглавен „ Българинът – луднал и въоръжен“.

По статистика в България около 270 000 души са законно въоръжени и притежават около 330 000 дула. Но  колко са незаконно въоръжените и с какъв арсенал разполагат, можем само да гадаем. И на лудите регистър няма. Незнаен е и броят на психопатите. На всичкото отгоре според докладите на Евростат България е на последно място в Европа относно грижите за психичноболните граждани.  И на първо място по производство на аутсайдери.  Аутсайдер – това ще рече – ненужен никому, без работа, без пари, и без изгледи за успех. Нещо като Горския човек.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Най-големият проблем е,че спрямо извършилите на шокиращите убийства последните години все нещо не е било свършено своевременно от един или друг орган в срока,в който е трябвало да бъде свършено.По света се случват и по-шокиращи убийства,бягат и от панделата,но след присъдата някой ги е вкарал там в предвидения за това срок или при оплакване спрямо тях са били предприети необходимите мерки.

 2. Ima oshte neshto- geni . Na molekuliarno nivo se znae – epigenetichni modulacii / metilirane na CpG v promotorite na genite I histonno atcetilirane / , koito se predavat po nasledstvo do 4 pokolenie po mazhka linia- vazhni za gennata expresia I fenotip, osobeno na nevronite. A nie sme potomci na haiduti, komiti, aramii, fashisti, koministi…. Vo Bibliata e pisano- prokliatiata na dedite Vi shte vi sledvat do 3-to I chetvarto pokolenie ! Zatui na zapad sa krotki kat ovcici, a krai nas krvta vika za otmashtenie / Mnogo krv ima proliata /.

 3. Вече чета втори коментар в Труд,че Борисов наредил да се стреля с гранатомет по Тодор „чакъра“ ,а как е в нормалните държави ,когато човек стреля по полицаи с Калашник и как го наричат там-може би терорист?И гранатата е държал Тодор ,а не полицаите…

 4. Онзи хахо Брайвик как изби толкова млади хора, защо и не може и този при условие има такова дусие, стига вече това анти държавно отношение към институциите, така само се отслабва самата държава ?

  1. Никакви млади хора не е избил пича, а бъдещи политически копилета!
   Свестните у нас считат за луди бе писал поетът…

 5. Да, на първо място сме по производство на аутсайдери и то навсякъде- едните предизвикаха БРЕКЗИТ-а, другите вилнеят из страната и са „На всеки километър“, че и по-често-убиват, крадат, изнасилват, тероризират по всякакъв начин свестните граждани, а те се спасяват на Запад където има правила които се спазват. Най-лошото е, че и държавата се управлява от подобни, затова сме последни в Европа и нищо не ни е наред, този случай го доказва- ни полиция, ни служби, ни правосъдие, ни възпитание и превъзпитание.

 6. „Да разлаем кучетата“- един чудесен филм, който обяснява всичко в дадената ситуация. Как си представяте мадама с BMW X5 да има любовник горянин, който живее в пущинака от 9 години? Или може би тя си е купила този автомобил с висока проходимост зада може да се среща с него в труднодостъпни райони. Стига глупости ! И не щеш ли, изведнъж се появили индикации,че горянинът май бил във френския чуждестранен легион. Ама само май… Вече са го нарочили. А може да го набедят и за разбития банкомат, дето незнам си колкостотин спецченгета и жандармеристи не можаха да открият извършителя. Вероятно така се е финансирал през всичките тези 9 години, прз които се е укривал . Звучи правдоподобно, нали ?…

 7. Вижте.Убиецът вече е забегнал във френския легион.Там идентичността му се сменя почти мигновено и става неоткриваем за Интерпол.Тоя вече е бил там и е наясно с нещата.Пък и Легиона ама функцията да прикрива своите хора.Бях там в края на 90-те.Не е приказка,но е много удобно за типове търсени за убийства или криещи се от някой,който ги преследва с лоши намерения.Аз бях зле икономически,затова се прибегнах до този вариант.

  1. Лъжеш, французите са вода ненапита и нямат нищо общо с тероризма и терористите в някакъв си легион… нее, нямат!

 8. Нали сме много гъсти със САЩ. Там шумът около убийствата се ползва за отклоняване вниманието от поредна мизерия на управляващите. Наш’те да не пасат трева? Я Цариградската конвенция ще претупат тихомълком, я мюсюлмански университет ще открият зад гърба ни, я ще ни загробят с еврото…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.