Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Хайка за ракия по домашните казани 4400 литра огнена течност задържани от септември насам

Един проверените легални казани в Поморие и открити бурета и туби с ракия без платен акциз в Монтанско. Снимки: Агенция "Митници"

60% от казанджиите не декларират истинските количества

02-1Митнически инспектори заловиха над 4400 литра нелегална ракия при масови хайки по казаните в цялата страна. Внезапните проверки са започнали още от средата на септември в регистрирани обекти за дестилация. Само тази седмица бяха спипани 1370 литра в две легални спиртоварни в община Поморие, близо 600 литра в Монтанско, а 6 стопани от селски обекти в Русенско и Търговищко получиха актове за различни нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове.

В началото на октомври шефът на митниците Георги Костов заяви пред парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, че тече акция за засилени проверки на специализираните малки обекти за дестилиране (СМОД). Тогава той обясни, че анализ на сектора показва, че през последните 12 месеца над 60% от стопаните на регистрирани казани декларират занижени стойности на акциза или че не осъществяват дейност, подавайки “нулеви” акцизни декларации. По думите му били набелязани рискови обекти за варене на ракия, в които ще се извършват периодични проверки през целия активен сезон, който продължава почти до Коледа.

На тавана на къща и в съседни постройки до единия от легалните казани в Поморие бургаските митничари открили 154 бутилки и 44 пластмасови туби, включително и 120-литров бидон с неизвестна огнена течност. Алкохолът е задържан и е образувано дело срещу собственика на обекта. В другия поморийски казан се варяла ракия на клиент, без да е попълнена предварително необходимата справка декларация. Отделно в казана били складирани туби с 399 литра етилов алкохол без документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз по ЗАДС.

Инспектори от Митница Лом разкриха два нелегални казана в Монтанско и иззеха 657 литра нелегален алкохол. Единият обект в град Вършец работел и в него са намерени 407 л ракия, 90 литра от които, сварени току-що. Количествата са иззети, заедно с казана. Другата спиртоварна не работела, но пък стопанинът й имал 250 л ракия без документи. На него му взели само алкохола.

Легален казан, в който се работи чисто като в аптека и се спазват всички изисквания на закона.
Легален казан, в който се работи чисто като в аптека и се спазват всички изисквания на закона.

Нарушения в шест малки обекта за дестилиране са установени от служителите на митница Русе при редовни проверки в край града и в село Ценово, както и в района на Попово и Търговище. Съставени са актове за констатирани нарушения, а собствениците са се възползвали от правото на споразумение и доброволно изпълнение, като вече са платили наложените глоби. Нарушенията им били свързани с непопълването на справка-декларация, че дадения за варене материал е тяхно производство, а ракията е за лично ползване.

Две от проверките, при които не са констатирани нарушения, са били във връзка с твърденията на русенец, в чийто дом са открити 260 литра ракия без документи за платен акциз. Той посочил, че алкохолът е изварен в два регистрирани казана, но там митническите служители не открили документална следа за изваряването.

 

Законът разрешава

До 30 литра на семейство с половин акциз – плащат се 66 лв.

От чучурчето тече блага около 55-градусова ракия. Снимки: Пламен Стоименов
От чучурчето тече блага около 55-градусова ракия. Снимки: Пламен Стоименов

1500 са регистрираните в страната специализирани малки обекта за дестилация, припомниха вчера от Агенция „Митници”. Законът за акцизите и данъчните складове изисква варенето на домашна ракия да става само в регистрирани казани, с грозде или плодове собствено производство. Всяко семейство има право да извари до 30 литра ракия годишно, като за това плаща акциз по намалена наполовина ставка, а за всеки литър над това количество – по пълната ставка на акциза – 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол. Например за 40-градусова ракия гражданите дължат по 2,20 лв. на литър, което прави 66 лева. И по 4,40 лева за всеки литър над първите 30 литра. С тази ракия е забранено да се търгува, затова и митничарите често хващат продавачи по пазарите или в интернет. Приходите за хазната от акциза на ракията в казаните за 2014 г. са 648 780 лв, а за 2016 г. са се увеличили на 776 179 лв. За тази година няма данни, тъй като в момента е активното варене.

За нарушения в регистрираните обекти се налагат глоби от 500 до 2000 лв. Законът дава възможност за сключване на споразумение, при което нарушителят доброволно плаща санкцията от 500 лв. при първо нарушение и 60% от максималната санкция при второ нарушение.

За нерегистрираните обекти при първо залавяне глобата е от 1000 до 3000 лева за физически лица и от 2000 до 6000 лева за юридически лица и еднолични търговци. За повторно нарушение санкциите са двойни. Казаните се конфискуват.

 

Лабораторни изследвания откриват отрови

Неслучайно я наричат скоросмъртница

Множество лабораторни изследвания доказват, че в домашната ракия има два пъти повече метанол, висши алкохоли, етилацетат и ацеталдехид, отколкото в най-евтината купешка ракия.
Множество лабораторни изследвания доказват, че в домашната ракия има два пъти повече метанол, висши алкохоли, етилацетат и ацеталдехид, отколкото в най-евтината купешка ракия.

Скоросмъртницата, както на галено нашият народ нарича ракията, може наистина да се окаже смъртоносна, ако се пече от неуки и самонадеяни майстори, с вкиснати и мухлясали джибри и в съмнителни казани. Множество лабораторни изследвания доказват, че в домашната ракия има два пъти повече метанол, висши алкохоли, етилацетат и ацеталдехид, отколкото в най-евтината купешка ракия.

Ферментиралият в домашни условия материал, от който се вари ракията, може да доведе до замърсяване на крайния продукт. Обикновено по селата джибрите “втасват” в бурета или бидони по мазета и под навеси, докато при промишлени условия това става в специални съдове и се спазват строги изисквания. Във винпромите се следи за температура, стерилност, безкислородна среда, за да не се допуснат замърсявания с гнилостни, млечно-, оцетно- и маслено-кисели бактерии. Попаднали във фермента, освен метанол, те произвеждат и т.нар. висши алкохоли – пентанол, бутанол, хексанол, естери на мастните киселини – като мравчена и оцетна, както и алдехиди – като токсичните ацеталдехид и мравчен алдехид.

Метиловият алкохол, който е отровен, като най-лек излиза първи, затова се нарича първак. Висшите алкохоли са накрая – затова и последната фракция, която също е токсична – не бива да се пие. Технолозите съветват да не се смесват или връщат обратно в казана за преваряване, защото голяма част от вредните фракции остават. Те нанасят увреждания на очния и слухов нерв, може да поразят мозъка, черния дроб, а във високи концентрации да доведат и до смърт от 2 до 10 часа след пиене.

Джибрите не трябва да ферментират в помещения без проветрение, защото при първоначалната буйна ферментация отделят въглороден двуокис. Той също може да доведе да задушаване и смърт. Възрастно семейство загина в началото на тази седмица точно по тази причина във вилната зона на Разград.

 

Радослав Радев, шеф на Националната лозаро-винарска камара в България:

Голяма част от гроздето ще отиде в сивия сектор

03-4И тази година голяма част от гроздето ще отиде в сивия сектор, заяви пред “Труд” Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара в България. През кампанията отново се изкупуваше грозде без документи за произход, допълни той. По думите му за краткия период, в който бяха затегнати изискванията за казаните за варене на ракия, държавата е събрала по-голям акциз, но връщането на старите правила не възпитава уважение към правото и реда в държавата, категоричен е Радев.

Ако имате 50-60 литра домашен алкохол вкъщи това формално е нарушение на закона, но проблем е, ако сложите една маса на пазара и го продавате, поясни председателят на лозаро-винарската камара. Той посъветва хората да внимават, когато купуват т. нар. “домашна ракия” от капака на автомобил на улицата в пластмасови бутилки. “Не се знае дали човекът, който я е варил, е запознат с технологичния процес. Дали е спазил санитарните и хигиенни изисквания и дали суровината е подходяща за това”, изброи Радев.

 

Тамара Влайкова, говорител на Агенция „Митниици“:

Проверяват се регистрирани обекти, търсят се нелегални

selfpМитниците извършват проверки в две направления – на регистрираните специализирани малки обекти за дестилиране (СМОД) се извършва мониторинг с повишаване на приходите от акциз. А паралелно с това се извършват и проверки в нерегистрирани обекти, които се явяват конкуренция и на легалните казани като изваряват и разпространяват алкохол “на черно”. Това обясни специално за “Труд” говорителят на Агенция “Митници” Тамара Влайкова.

От агенцията напомниха, че законът позволява изваряване на ракия само в регистрирани СМОД. Притежаването на казан не е забранено, но изваряването на алкохол, дори за домашна употреба, вече представлява нарушение. Важно е гражданите да изискват и да пазят документа, който казанджията им издава и който удостоверява, къде са пекли ракията и че за нея е платен акциз.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Личи си, че патриотите са на власт. Тотален геноцид над най – уязвимата чат от народа. Не вземат да ударят стотиците заведения с фалшив алкохол, а само обикновените хора. Защото от тях рушвети не могат да взимат. Пълно безобразие. Всяко второ заведение в България продава фалшив алкохол, но понеже те си плащат и никой не ги закача…

  2. Много ми е интересно колко служители на Агенция Митници администрират целия този процес и дали си заслужава заради 776 179 лв годишно. Защото като извадим направените разходи за заплати, гориво, командировъчни и т.н. най-вероятно ще излезе, че държавата е на загуба.

  3. Цяла банка с 5 млрд. лева изчезна без никой нищо да разбере, а те тръгнали ракията на хората да взимат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.