Хайка за ракия по домашните казани

4400 литра огнена течност задържани от септември насам

60% от казанджиите не декларират истинските количества

02-1Митнически инспектори заловиха над 4400 литра нелегална ракия при масови хайки по казаните в цялата страна. Внезапните проверки са започнали още от средата на септември в регистрирани обекти за дестилация. Само тази седмица бяха спипани 1370 литра в две легални спиртоварни в община Поморие, близо 600 литра в Монтанско, а 6 стопани от селски обекти в Русенско и Търговищко получиха актове за различни нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове.

В началото на октомври шефът на митниците Георги Костов заяви пред парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, че тече акция за засилени проверки на специализираните малки обекти за дестилиране (СМОД). Тогава той обясни, че анализ на сектора показва, че през последните 12 месеца над 60% от стопаните на регистрирани казани декларират занижени стойности на акциза или че не осъществяват дейност, подавайки “нулеви” акцизни декларации. По думите му били набелязани рискови обекти за варене на ракия, в които ще се извършват периодични проверки през целия активен сезон, който продължава почти до Коледа.

На тавана на къща и в съседни постройки до единия от легалните казани в Поморие бургаските митничари открили 154 бутилки и 44 пластмасови туби, включително и 120-литров бидон с неизвестна огнена течност. Алкохолът е задържан и е образувано дело срещу собственика на обекта. В другия поморийски казан се варяла ракия на клиент, без да е попълнена предварително необходимата справка декларация. Отделно в казана били складирани туби с 399 литра етилов алкохол без документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз по ЗАДС.

Инспектори от Митница Лом разкриха два нелегални казана в Монтанско и иззеха 657 литра нелегален алкохол. Единият обект в град Вършец работел и в него са намерени 407 л ракия, 90 литра от които, сварени току-що. Количествата са иззети, заедно с казана. Другата спиртоварна не работела, но пък стопанинът й имал 250 л ракия без документи. На него му взели само алкохола.

Нарушения в шест малки обекта за дестилиране са установени от служителите на митница Русе при редовни проверки в край града и в село Ценово, както и в района на Попово и Търговище. Съставени са актове за констатирани нарушения, а собствениците са се възползвали от правото на споразумение и доброволно изпълнение, като вече са платили наложените глоби. Нарушенията им били свързани с непопълването на справка-декларация, че дадения за варене материал е тяхно производство, а ракията е за лично ползване.

Две от проверките, при които не са констатирани нарушения, са били във връзка с твърденията на русенец, в чийто дом са открити 260 литра ракия без документи за платен акциз. Той посочил, че алкохолът е изварен в два регистрирани казана, но там митническите служители не открили документална следа за изваряването.

 

Законът разрешава

До 30 литра на семейство с половин акциз – плащат се 66 лв.

1500 са регистрираните в страната специализирани малки обекта за дестилация, припомниха вчера от Агенция „Митници”. Законът за акцизите и данъчните складове изисква варенето на домашна ракия да става само в регистрирани казани, с грозде или плодове собствено производство. Всяко семейство има право да извари до 30 литра ракия годишно, като за това плаща акциз по намалена наполовина ставка, а за всеки литър над това количество - по пълната ставка на акциза - 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол. Например за 40-градусова ракия гражданите дължат по 2,20 лв. на литър, което прави 66 лева. И по 4,40 лева за всеки литър над първите 30 литра. С тази ракия е забранено да се търгува, затова и митничарите често хващат продавачи по пазарите или в интернет. Приходите за хазната от акциза на ракията в казаните за 2014 г. са 648 780 лв, а за 2016 г. са се увеличили на 776 179 лв. За тази година няма данни, тъй като в момента е активното варене.

За нарушения в регистрираните обекти се налагат глоби от 500 до 2000 лв. Законът дава възможност за сключване на споразумение, при което нарушителят доброволно плаща санкцията от 500 лв. при първо нарушение и 60% от максималната санкция при второ нарушение.

За нерегистрираните обекти при първо залавяне глобата е от 1000 до 3000 лева за физически лица и от 2000 до 6000 лева за юридически лица и еднолични търговци. За повторно нарушение санкциите са двойни. Казаните се конфискуват.

 

Лабораторни изследвания откриват отрови

Неслучайно я наричат скоросмъртница

Скоросмъртницата, както на галено нашият народ нарича ракията, може наистина да се окаже смъртоносна, ако се пече от неуки и самонадеяни майстори, с вкиснати и мухлясали джибри и в съмнителни казани. Множество лабораторни изследвания доказват, че в домашната ракия има два пъти повече метанол, висши алкохоли, етилацетат и ацеталдехид, отколкото в най-евтината купешка ракия.

Ферментиралият в домашни условия материал, от който се вари ракията, може да доведе до замърсяване на крайния продукт. Обикновено по селата джибрите “втасват” в бурета или бидони по мазета и под навеси, докато при промишлени условия това става в специални съдове и се спазват строги изисквания. Във винпромите се следи за температура, стерилност, безкислородна среда, за да не се допуснат замърсявания с гнилостни, млечно-, оцетно- и маслено-кисели бактерии. Попаднали във фермента, освен метанол, те произвеждат и т.нар. висши алкохоли - пентанол, бутанол, хексанол, естери на мастните киселини - като мравчена и оцетна, както и алдехиди - като токсичните ацеталдехид и мравчен алдехид.

Метиловият алкохол, който е отровен, като най-лек излиза първи, затова се нарича първак. Висшите алкохоли са накрая - затова и последната фракция, която също е токсична - не бива да се пие. Технолозите съветват да не се смесват или връщат обратно в казана за преваряване, защото голяма част от вредните фракции остават. Те нанасят увреждания на очния и слухов нерв, може да поразят мозъка, черния дроб, а във високи концентрации да доведат и до смърт от 2 до 10 часа след пиене.

Джибрите не трябва да ферментират в помещения без проветрение, защото при първоначалната буйна ферментация отделят въглороден двуокис. Той също може да доведе да задушаване и смърт. Възрастно семейство загина в началото на тази седмица точно по тази причина във вилната зона на Разград.

 

Радослав Радев, шеф на Националната лозаро-винарска камара в България:

Голяма част от гроздето ще отиде в сивия сектор

03-4И тази година голяма част от гроздето ще отиде в сивия сектор, заяви пред “Труд” Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара в България. През кампанията отново се изкупуваше грозде без документи за произход, допълни той. По думите му за краткия период, в който бяха затегнати изискванията за казаните за варене на ракия, държавата е събрала по-голям акциз, но връщането на старите правила не възпитава уважение към правото и реда в държавата, категоричен е Радев.

Ако имате 50-60 литра домашен алкохол вкъщи това формално е нарушение на закона, но проблем е, ако сложите една маса на пазара и го продавате, поясни председателят на лозаро-винарската камара. Той посъветва хората да внимават, когато купуват т. нар. “домашна ракия” от капака на автомобил на улицата в пластмасови бутилки. “Не се знае дали човекът, който я е варил, е запознат с технологичния процес. Дали е спазил санитарните и хигиенни изисквания и дали суровината е подходяща за това”, изброи Радев.

 

Тамара Влайкова, говорител на Агенция „Митниици“:

Проверяват се регистрирани обекти, търсят се нелегални

selfpМитниците извършват проверки в две направления – на регистрираните специализирани малки обекти за дестилиране (СМОД) се извършва мониторинг с повишаване на приходите от акциз. А паралелно с това се извършват и проверки в нерегистрирани обекти, които се явяват конкуренция и на легалните казани като изваряват и разпространяват алкохол “на черно”. Това обясни специално за “Труд” говорителят на Агенция “Митници” Тамара Влайкова.

От агенцията напомниха, че законът позволява изваряване на ракия само в регистрирани СМОД. Притежаването на казан не е забранено, но изваряването на алкохол, дори за домашна употреба, вече представлява нарушение. Важно е гражданите да изискват и да пазят документа, който казанджията им издава и който удостоверява, къде са пекли ракията и че за нея е платен акциз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България