Хайки за опасни висулки в София

Проверки за ледени висулки, надвиснали от сградите в София и застрашаващи минаващите отдолу хора, са започнали от Столичния инспекторат.

Пред „Труд“ директорът на звеното Веска Георгиева припомни, че етажните собствености, които не предприемат мерки за отстраняването на късовете, получават солени глоби.

При установено нарушение следва издаване на предписание, а ако и след него висулките не бъдат премахнати, се налагат глоби. Според общинска наредба собствениците и ползвателите на сградите са длъжни да почистват покривите от висулки. За това те могат да наемат и фирми. Георгиева съобщи, че вече има наложени глоби на нарушители, които и след протокол от инспектората не са премахнали висулките.

„В зависимост от мащаба на нарушението според Наредбата за управление на отпадъците и поддържане на чистотата в Столичната община санкциите варират от 10 лв. до 20 хил. лв.“, каза Георгиева. Според Чл. 82 от наредбата глобата за физически лица е до 5 хил. лв., а за юридически - до 20 хил. лв. Георгиева припомни, че собствениците на сгради често не обезопасяват правилно тротоарите, когато има висулки – обграждат ги целите и принуждават хората да вървят по улицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България