Хайки на КАТ за джигити до понеделник сутринта

Униформени на лов за пияни, дрогирани и без книжка

Новите патрулки били купувани „на сляпо“

Хайка за шофьори – пияни, дрогирани и без книжка, започна в цялата страна от вчера. Ще бъдат използвани камерите за засичане на превишена скорост. Полицейската операция, в която са включени служители на Пътна и Охранителна полиция, е започнала в 8 ч на 2 юни и ще продължи до 6 часа призори в понеделник, уточниха от МВР.

Край шосетата са изкарани всички годни “Опел”-и, в които има монтирани мобилни камери. Но все още не е отменено изискването в закона преди зоната за засичане да се поставя знак Е 24 (За проекта на ГЕРБ виж по-долу). На хартия КАТ е въоръжен със 148 такива устройствата TFR1-M в патрулки, доставени между 2007 и 2011 г. По информация на “Труд” в момента около една трета от мобилните камери са извън строя, главно заради липса на акумулатори или заради някакви повреди по старите коли. Само 20-ина от камерите имат лампи за снимане по тъмно, затова и засичането ще става предимно денем. Затова вечер акцията ще продължава с проверки около кръчмите и дискотеките в населените места.

Вчера шефът на КАТ Бойко Рановски каза, че при обявяване на обществената поръчка през 2016 г. изобщо не се е знаело, че първите 278 автомобила ще отидат при Пътна полиция. Това се е решило по-късно, без никой да е поставял специални изисквания за прозрачност на стъклата. Според Рановски не е имало план от счупените опели мобилните камери да се премонтират на новите патрулки, но това не е съвсем вярно. Правени са много опити, но снимките излизали мътни заради различния кварцов и оловен състав на стъклата.

Позволяват снимки с камерите против корупция

ГЕРБ внесе поправки в закона за движение по пътищата

Катаджиите да имат право да извършват контрол по спазване правилата за движение по пътищата с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане, като контролът се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане. Това гласи един от текстовете за изменение на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), внесени вчера от депутати от ГЕРБ.

Поправката изглежда е писана , че мобилните камери не могат да снимат от току що купените коли за КАТ. В новите патрулки има друг вид камери, които не засичат превишена скорост, а трябва да записват срещата между пътния полицай и провинилия се шофьор. Със същата цел и служителите на КАТ носят микрофони.

Оборудването на патрулките с тези системи започна още през 2015 г. като антикорупционна мярка по времето на вътрешния министър Веселин Вучков. Възможностите на тези камери не са големи – с тях може да се снима като с видеорегистратори - например неправилно паркирали коли по пешеходни пътеки или спирки на градския транспорт, обясниха служители на МВР.

Друга поправка, предложена от ГЕРБ, е за премахване на знак Е 24 пред зоните, в които камери на КАТ снимат за превишена скорост. Мотивът е – че след преминаване край камерите без нарушения шофьорите отново започват да карат с висока скорост.

Депутатите предлагат още собствениците, които са дали колите си на шофьоори без книжка, също да остават без регистрация за срок от 6 месеца до 1 година. Досега наказанието за тях бе 1 месец. Статистиката обаче показва, че едва 19 % от хванатите неправоспособни са собственици на колата, която карат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България