Хакерите от "ТАД Груп" искали да дестабилизират държавата

Един от обвиняемите за кибертероризъм от фирма "ТАД Груп" си е чатил с един от собствениците на сайта "Бивол". Данните на фирми, които са копирани от различни сайтове са били предоставяни на "Бивол". Това каза прокурор Евгения Станкова, завеждащ отдел „Антитероризъм“ в СП във връзка с разследването срещу служители на "ТАД Груп" и кибератаката срещу НАП.

Задържаният вчера собственик на "ТАД Груп" Иван Тодоров е отказал да предостави паролите, с които да бъдат разшифровани компютърните конфигурации, които антимафиотите иззеха при обиските от фирмата. Събрани са доказателста и свидетелски показания, че целенасочено са били избирани фирми чиито дани да бъдат копирани.

Целта на действията на обвинените е била да бъде създадена нестабилност и да се дестабилизира политическата обстановка в страната. При разпитите на служителите на НАП е станало ясно, че са копирани данните на повече от 5 млн. българи - ЕГН, регистрационни номера на автомобили и други данни.

Служителите на агенцията са много притеснени, защото десетки граждани ги заливат с жалби, заради което дейността на НАП е изключително затрдуднена.

Станкова каза, че е правен опит да се пробие сървърът на поливни системи, които са пред Народното събрание, които да бъдат включени при преминаването на хора оттам.

Тя каза, че прокуратурата е поискала мярката за неотклонение на Иван Тодоров да бъде гледана при закрити врата, защото има много данни, сързани с националната сигурност на страната.

Данните от НАП, които са били копирани са разпращани до Би Би Си и Ройтерс, което също застрашава националната сигурност, разкри по време на брифинга Станкова.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България