Хакери откраднали новите „Карибски пирати“ (ИНФОГРАФИКА НА КИБЕРАТАКАТА)

Изнудват „Уолт Дисни“ за огромна сума в биткойни

Филмовата компания “Уолт Дисни” съобщи, че хакери са откраднали нов филм на студиото и заплашват да го публикуват онлайн, ако не им бъде платен откуп - пореден случай на изнудване след мащабната атака с вируса WannaCry, предаде Би Би Си.

Шефът на “Дисни” Боб Айгър не уточни името на задигнатата лента, но според специализирания сайт “Дедлайн” става въпрос за петата част от касовата поредица “Карибски пирати”, чиято премиера в САЩ е на 26 май. Айгър подчерта, че компанията отказва да плати искания “огромен откуп” в биткойни. Хакерите заплашили, че първо ще пуснат онлайн 5 минути от филма, а след това ще последват откъси от по 20 минути.

WannaCry

Междувременно експерти по компютърна сигурност, които разследват мащабната хакерска атака, предизвикала хаос в целия свят, съобщиха, че са попаднали на “севернокорейска следа”. Специалист от “Гугъл” разкрил в кода на вируса WannaCry сходства с друг киберудар, приписван на групировката “Лазарус”, която вероятно действа от Китай в интерес на Пхенян. Смята се, че именно тя стои зад атака срещу “Сони пикчърс” заради филма “Интервюто”, който се подиграва с КНДР. Въпреки тези подозрения Европол предупреди, че е твърде рано да се каже кой стои зад атаката, при която бяха кодирани файлове на компютри в 150 държави с цел получаване на откуп.

Том Босърт, съветник по вътрешна и киберсигурност в Белия дом, съобщи, че броят на заразените компютри е достигнал 300 000, а платените откупи са близо $70 000 в биткойни.

Експерти предупредиха за опасност от нови атаки, тъй като хакерите разполагали с нов зловреден софтуер - EsteemAudit, също откраднат от US Агенцията за национална сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка