Хакери прибират 2 млн. евро откупи от БГ фирми

След кибератаки за година

Над 2 млн. евро откупи са платили за година български компании след кибератаки. Данните бяха изнесени на форума "Киберсигурност - как да опазим фирмата от модерните разбойници" в Добрич, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Компании плащат по 50 хил. евро, за да им върнат откраднатите данни

Откупът може да стигне до 50 хил. евро, който хакерите искат от фирмата, за да си върне откраднатите данни, коментира пред „Труд” Николай Петканов, регионален представител на агенцията. Средната сума, която компаниите дават,1 е 15 хил. евро.

По думите му 90 на сто от малките и средните предприятия не смятат киберсигурността за свой проблем.

60% от атакувания бизнес фалира

Около 60 на сто от фирмите, претърпели кибератака, до шест месеца фалират, твърди специалистът по дигитална и фискална сигурност Валентин Генев. В същото време  срокът за възстановяване на данните е от 23 до 50 дни, ако атаката е на вътрешен човек, допълни той.

По думите му в 90 на сто от фирмите персоналът не е обучен, а мерките за сигурност са на елементарно ниво, което ги превръща в лесна мишена.

За да се предпази, бизнесът трябва да ползва лицензиран софтуер и антивирусни програми. Ганев съветва също да внимаваме, когато отваряме файлове от непознат адрес.

Бизнесът все повече изнася дейността си в интернет и така става лесна мишена за хакери, допълни Николай Петканов. По думите му трябва да сме предпазливи, когато търгуваме чрез сайт, който няма сертификат за сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес