Хакери са пробили системи на митниците

Приключвали различни митнически режими, без реално да има движение на стоки

Специализираната прокуратура и ГДБОП разследват международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на митниците, както и ползването на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми, съобщиха от държавното обвинение.

Установено е до момента, че хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция Митници осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол.

Действията се извършват едновременно на територията на градовете София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина.

До момента по реда на ЗМВР са задържани 23 лица, извършват се претърсвания и изземвания в домове, офиси на фирми и служебни помещения в сградата на Агенция „Митници“ в столицата.

Сред задържаните лица са хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право