Хакер крие педофили, хванаха го под връх Ком (обзор)

Екстрадираме молдовец, помагал от България на банда за детска порнография

Чужденецът работел на компютъра си от кемпер

Гражданин на Молдова, издирван в цяла Европа за компютърни престъпления, свързани с детска порнография, се крил над месец в горите под връх Ком. Окръжният съд в Монтана реши хакерът да бъде екстрадиран в Кралство Нидерландия, от където има европейска заповед за арест.

37-годишният Александру Осаджий от Молдова е арестуван на 16 май при акция на отдел “Киберпрестъпност”- ГДБОП и нидерландската полиция.

Чужденецът бил паркирал кемпера си в местността “Горната кория” над Берковица. Оттам с компютъра си предоставял на международна банда анонимизиращи хостинг услуги, за да прикрие престъпната им дейност.

Според прокуратурата на Ротердам престъпната група разпространявала материали със сексуална експлоатация на деца, предоставяла интернет ресурс за извършване на други престъпления и пране на пари. Разследването срещу международната банда е продължило три години. Собственикът на двете компании е арестуван в Тайланд, а техническият администратор на сайта Алаксандру Осанджий е задържан под Ком.

Пред магистратите хакерът заяви, че не желае да бъде екстрадиран. Съдът обаче реши, че европейската заповед за арест отговаря на всички изисквания, а престъпленията, за които Осаджий е издирван, са тежки нарушения на закона и у нас. И постанови той да бъде екстрадиран. Ако решението не бъде обжалвано в петдневен срок, до 10 дни след това молдовецът ще бъде изпратен под стража в Нидерландия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право